Vesti

Knez Mihailo Obrenović (1823-1868)

16 septembar 2023

Na današnji dan, pre tačno dva veka (16. septembra 1823. godine), rođen je knez Mihailo Obrenović osnivač Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Upamćen kao vladar koji je izuzetnu pažnju posvetio razvoju kulture i umetnosti u Srbiji, nažalost nije dočekao otvaranje ovog velelepnog zdanja 1869. godine, koje je prema Đorđu Maletiću ostavilo neopisiv utisak na gledaoce, jer ovako skupoceno i raskošno dekorisano pozorište nisu mogli ni zamisliti. 

Zgrada Narodnog pozorišta, arhitekte Aleksandra Bugarskog, podsećala je na milansku Skalu i u to vreme „pored kapetan Mišinog zdanja, bila najveća i najraskošnija palata u Srbiji“. 

Narodno pozorište zvanično je osnovano 1868. godine a prva predstava u novoj zgradi, na današnjem Trgu republike, izvedena je 30. oktobra  (po starom kalendaru) 1869. godine. 

Bila je to „Posmrtna slava kneza Mihaila“ Đorđa Maletića posvećena knezu i osnivaču teatra. Kada je „predstavljač maskiran i obučen kao knez Mihailo prešao na konju preko pozornice“ u sceni u kojoj knez prima ključeve oslobođenog Beograda, njegova pojava ostavila je snažan utisak na publiku koja je u suzama aplaudirala. Od tog momenta Narodno pozorište postaće dom Drame, potom Opere i Baleta a pre svega publike koja u ovom istorijskom zdanju može da oseti duh minulih vremena.      
 

Galerija