Vesti

PREMINUO MIHAILO BADžA PLESKONjIĆ (1958-2017), PRVAK DRAME SNP-a I NEKADAŠNjI GLUMAC NARODNOG POZORIŠTA

23 mart 2017

Nekadašnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu i dugogodišnji prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Mihajlo Badža Pleskonjić (59) preminuo je 22. marta u Novom Sadu.
Pleskonjić je rođen 21. juna 1958. u Novom Sadu gde je završio gimnaziju i diplomirao na Akademiji umetnosti (1984), na Odseku dramskih umetnosti (grupa za glumu) u klasi Dimitrija Đurkovića.
Iste godine, primljen je za člana Drame Srpskog narodnog pozorišta, a nedugo posle toga, na Susretu vojvođanskih pozorišta u Vršcu nagrađen je za ulogu Polija Bejkera u predstavi ’’Čovek je čovek’’.
Godine 1989. dobio je Sterijinu nagradu za najboljeg glumca na 34. pozorju za ulogu Bajre u predstavi ’’Tri čekića - O srpu da i ne govorimo’’.
U periodu od 26. januara 1990. do 9. decembra 1994. godine bio je član dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, a potom se ponovo vratio u SNP.
Tokom karijere ostvario je brojne i veoma značajne uloge kao što su Pjero u ’’Don Žuanu’’, Ceremonijalmajstor, Truskot, Broket, Prvi lord u ’’Vladajućoj klasi’’, Nikola Rukodeljac u predstavi ’’Džandrljiv muž’’, Gavrilo Vuković u ’’Sveti Georgije ubiva aždahu’’, Zamjotov ’’Zločin i kazna’’, Anđelko ’’Čudo u Šarganu’’, Griška ’’Ujkin san’’, Brat Makarije ’’Je li bilo kneževe večere’’...
Njegova poslednja uloga (Nestor Profit) bila je u predstavi ’’Večiti mladoženja’’, premijerno izvedenoj 5. decembra prošle godine, a koja je pre desetak dana gostovala na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Pleskonjić je sahranjen u Novom Sadu, 25. marta..
M.B.