Вести

КУЛТНИ БАЛЕТ "КО ТО ТАМО ПЕВА" ИЗВЕДЕН У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПРОСЛАВЉЕНОГ ДРАМСКОГ УМЕТНИКА ДРАГАНА ГАГУ НИКОЛИЋА

11 април 2016

У знак сећања на недавно преминулог прослављеног српског драмског уметника Драгана Гагу Николића (1943-2016), балетски ансамбл Народног позоришта у Београду извео је 11. априла на Великој сцени култни наслов „Ко то тамо пева“.
Пре почетка представе, емитованo је неколико инсерата из истоименог чувеног филмског остварења из 1980. године, према сценарију Душана Ковачевића и у режији Слободана Шијана, у којем је Николић маестрално одиграо улогу Шлагер певача.
Након тога, у препуној сали, уследио је вишеминутни буран аплауз публике намењен једном од најомиљенијих глумаца на овим нашим просторима који је преминуо у Београду пре тачно месец дана, 11. марта, у 73. години.  
Либрето за балетску представу "Ко то тамо пева", која је одиграна 158. пут, урађен је на основу поменутог сценарија, на музику Вокија Костића, и у кореографији и режији Сташе Зуровца.
Атрактивна постава, у којој нема главних и споредних улога, врхунска музика без које представа не би била тако посебна, одлична кореографија и режија кроз коју је представљен наш менталитет, само су неки од детаља који су јој одавно обезбедили култни статус.
Захваљујући својој универзалној нити, овај балет премијерно изведен 22. децембра 2004. године, разумела је и заволела не само наша, него и публика на досадашњим бројним гостовањима у региону, Европи и широм света.
М.Б.