Vesti

KULTNI BALET "KO TO TAMO PEVA" IZVEDEN U ZNAK SEĆANjA NA PROSLAVLjENOG DRAMSKOG UMETNIKA DRAGANA GAGU NIKOLIĆA

11 april 2016

U znak sećanja na nedavno preminulog proslavljenog srpskog dramskog umetnika Dragana Gagu Nikolića (1943-2016), baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izveo je 11. aprila na Velikoj sceni kultni naslov „Ko to tamo peva“.
Pre početka predstave, emitovano je nekoliko inserata iz istoimenog čuvenog filmskog ostvarenja iz 1980. godine, prema scenariju Dušana Kovačevića i u režiji Slobodana Šijana, u kojem je Nikolić maestralno odigrao ulogu Šlager pevača.
Nakon toga, u prepunoj sali, usledio je višeminutni buran aplauz publike namenjen jednom od najomiljenijih glumaca na ovim našim prostorima koji je preminuo u Beogradu pre tačno mesec dana, 11. marta, u 73. godini.  
Libreto za baletsku predstavu "Ko to tamo peva", koja je odigrana 158. put, urađen je na osnovu pomenutog scenarija, na muziku Vokija Kostića, i u koreografiji i režiji Staše Zurovca.
Atraktivna postava, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga, vrhunska muzika bez koje predstava ne bi bila tako posebna, odlična koreografija i režija kroz koju je predstavljen naš mentalitet, samo su neki od detalja koji su joj odavno obezbedili kultni status.
Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, ovaj balet premijerno izveden 22. decembra 2004. godine, razumela je i zavolela ne samo naša, nego i publika na dosadašnjim brojnim gostovanjima u regionu, Evropi i širom sveta.
M.B.