Vesti

BANjALUČANI OVACIJAMA NAGRADILI ANSAMBL BALETA “KO TO TAMO PEVA”

5 mart 2011

Kultna baletska predstava beogradskog Narodnog pozorišta „Ko to tamo peva“ izvedena je veoma uspešno u subotu 5. marta na gostovanju u Dečijem pozorištu Republike Srpske u Banja Luci.

Oduševljena publika, u prepunoj sali, često je umetnike nagrađivala aplauzima na otvorenoj sceni, a na kraju ih je ispratila višeminutnim burnim ovacijama i uzvicima „bravo“.
Uloge su ostvarili Aleksandar Ilić, Goran Stanić, Milan Rus, Dejan Kolarov, Miloš Kecman, Miloš Marijan, Miloš Isailović, Mihajlo Stefanović, Sanja Ninković, Vladimir Panajotović, Nebojša Stanković, Aleksa Jelić...
Uoči početka predstave direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević uručio je upravniku Narodnog pozorišta Božidaru Đuroviću monografiju tog teatra, osnovanog 1955. godine, i grafiku banjalučkog slikara Boška Vukojevića. U kratkom govoru, Đurović se zahvalio gospodinu Bjeloševiću na poklonima, a potom mu uručio srebrnjak Narodnog pozorišta.
Među posetiocima, bili su predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, ministar prosvete i kulture Anton Kasipović,gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i druge javne ličnosti iz političkog i kulturnog života Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.
Predstava, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, u samom startu dobro je uzdrmala kulturnu javnost. Naime, u tom trenutku, ona još uvek nije mogla da prihvati činjenicu da se neko „drznuo“ da posle antologijskog filma, snimljenog 1981. godine, a čije su replike odavno postale deo svakodnevnog govora, uradi ni manje ni više nego balet.
Ipak, već na premijernom izvođenju, 22. decembra 2004. godine, sve sumnje su otklonjene. Poklonici baletske umetnosti oduševljeno su je prihvatili, a naklonost su joj iskazali i mnogi koji do tada uopšte nisu posećivali baletske predstave. Atraktivna postava, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga, vrhunska muzika bez koje predstava ne bi bila tako posebna, odlična koreografija i režija kroz koju je predstavljen naš mentalitet, samo su neki od detalja koji su baletu „Ko to tamo peva“ odavno obezbedili kultni status. Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta.
M.B.

Linkovi:

Banjalukalive

Nezavisne novine

Glas Srpske

Tanjug