Вести

ЉИЉАНА ДРАГОВИЋ ГОШЋА ЦИКЛУСА "СУСРЕТИ" 13.05. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

9 мај 2013

Вече са костимографкињом Љиљаном Драговић, у оквиру циклуса "Сусрети", биће одржано у понедељак 13. маја (18,00) у Музеју Народног позоришта у Београду.

Програм ће водити Мирјана Одавић, а у разговору ће учествовати историчар уметности Дејан Радовановић и директор Музеја Народног позоришта Драган Стевовић.
Љиљана Драговић, сликар и костимограф особеног, изворног стилског израза, једна од наших најангажованијих, највреднијих и најуспешнијих костимографа, посветила је позоришту пуних пет деценија свог живота и рада.
Њено име везује се за више од 200 позоришних остварења у готово свим театрима у Београду, али и ван њега. Радила је широм Србије, Црне Горе, али и на простору бивше Југославије.Њен допринос, као аутор костима, није мали ни на филму ни на телевизији.
У оквиру филмске уметности потписала је костиме за 11 филмова, међу којима су и "Доротеј" и "Косовски бој", за које је добила Златну арену на Пулском фестивалу.
На телевизији је била костимограф у више од 150 емисија драмског и културно – забавног програма.
Према речима проф. Бранислава Стајевића, госпођа Драговић је успела да, кроз свој веома богати стваралачки опус, са огромним талентом и широким хуманистичким образовањем, визуелно опредмети кроз костим читав дијапазон идеја.
- Костимографија у њеној интерпретацији превазилази временско ограничење у коме се одвија представа или филм, преносећи у трајно сећање публике слике историјске епохе, психологију личности и драматуршки садржај дела. Креација за њу није искључиво естетски чин, већ је њен смисао далеко шири као деловање на образовање и директну комуникацију, понекад веома компликованог садржаја литерарног предлошка, на публику свих нивоа образовања и животне доби - оценио је господин Стајевић.
У периоду од 2001. до 2007. године, била је и професор на Академији лепих уметности у Београду, предајући два предмета: ''Сценски костим'' и ''Историју костима'', извевши на пут четири генерације младих костимографа.
За свој рад у области костимографије добила је многобројне награде и похвале, међу којима су и две Стеријине (1992. и 2001), Награда за животно дело (1996), неколико Годишњих награда Народног позоришта...
М.Б.