Vesti

LjILjANA DRAGOVIĆ GOŠĆA CIKLUSA "SUSRETI" 13.05. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

9 maj 2013

Veče sa kostimografkinjom Ljiljanom Dragović, u okviru ciklusa "Susreti", biće održano u ponedeljak 13. maja (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Program će voditi Mirjana Odavić, a u razgovoru će učestvovati istoričar umetnosti Dejan Radovanović i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović.
Ljiljana Dragović, slikar i kostimograf osobenog, izvornog stilskog izraza, jedna od naših najangažovanijih, najvrednijih i najuspešnijih kostimografa, posvetila je pozorištu punih pet decenija svog života i rada.
Njeno ime vezuje se za više od 200 pozorišnih ostvarenja u gotovo svim teatrima u Beogradu, ali i van njega. Radila je širom Srbije, Crne Gore, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.Njen doprinos, kao autor kostima, nije mali ni na filmu ni na televiziji.
U okviru filmske umetnosti potpisala je kostime za 11 filmova, među kojima su i "Dorotej" i "Kosovski boj", za koje je dobila Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.
Na televiziji je bila kostimograf u više od 150 emisija dramskog i kulturno – zabavnog programa.
Prema rečima prof. Branislava Stajevića, gospođa Dragović je uspela da, kroz svoj veoma bogati stvaralački opus, sa ogromnim talentom i širokim humanističkim obrazovanjem, vizuelno opredmeti kroz kostim čitav dijapazon ideja.
- Kostimografija u njenoj interpretaciji prevazilazi vremensko ograničenje u kome se odvija predstava ili film, prenoseći u trajno sećanje publike slike istorijske epohe, psihologiju ličnosti i dramaturški sadržaj dela. Kreacija za nju nije isključivo estetski čin, već je njen smisao daleko širi kao delovanje na obrazovanje i direktnu komunikaciju, ponekad veoma komplikovanog sadržaja literarnog predloška, na publiku svih nivoa obrazovanja i životne dobi - ocenio je gospodin Stajević.
U periodu od 2001. do 2007. godine, bila je i profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, predajući dva predmeta: ''Scenski kostim'' i ''Istoriju kostima'', izvevši na put četiri generacije mladih kostimografa.
Za svoj rad u oblasti kostimografije dobila je mnogobrojne nagrade i pohvale, među kojima su i dve Sterijine (1992. i 2001), Nagrada za životno delo (1996), nekoliko Godišnjih nagrada Narodnog pozorišta...
M.B.