Вести

Мецосопран Наташа Јовић Тривић одржала концерт под називом “Омаж Мусоргском”

15 новембар 2018

Концерт мецосопрана Наташе Јовић Тривић под називом "Омаж Мусоргском" - Свечани јавни чин представљања резултата докторског истраживања на тему "Вокално интерпретативни захтеви у песмама и аријама Модеста Мусоргског", одржан је 15. новембра на Сцени “Раша Плаовић.

Уз клавирску пратњу Миливоја Вељића, првакиња Опере Народног позоришта у Београду извела је три циклуса песама - "Дечија соба", "Без сунца" и "Песме и игре смрти" као и арије Марине Мнишек из опере "Борис Годунов" и Гатање Марфе из опере "Хованшчина".

Ментор је била проф.емеритус Радмила Бакочевић, коментор ред.прф.др Соња Маринковић, а концерт је режирао Владан Ђурковић.

Модест Петрович Мусоргски је један од највећих и најзначајнијих руских композитора XIX века. Неумољив према неправди, описивао је у својим делима људску патњу и страдање као гневан критичар друштва тога времена.

Уметност Модеста Мусоргског је свој утицај извршила далеко ван граница Русије. Његове богате, смеле и изражајне хармоније су изазвале пажњу Дебисија и Равела, док је вокални реализам утицао на стваралаштво Јаначека и словенских композитора.

Стваралаштво Модеста Мусоргског је деценијама испред његовог времена, те се његов прави значај схвата тек данас.
М.Б.

Галерија