Vesti

Mecosopran Nataša Jović Trivić održala koncert pod nazivom “Omaž Musorgskom”

15 novembar 2018

Koncert mecosoprana Nataše Jović Trivić pod nazivom "Omaž Musorgskom" - Svečani javni čin predstavljanja rezultata doktorskog istraživanja na temu "Vokalno interpretativni zahtevi u pesmama i arijama Modesta Musorgskog", održan je 15. novembra na Sceni “Raša Plaović.

Uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu izvela je tri ciklusa pesama - "Dečija soba", "Bez sunca" i "Pesme i igre smrti" kao i arije Marine Mnišek iz opere "Boris Godunov" i Gatanje Marfe iz opere "Hovanščina".

Mentor je bila prof.emeritus Radmila Bakočević, komentor red.prf.dr Sonja Marinković, a koncert je režirao Vladan Đurković.

Modest Petrovič Musorgski je jedan od najvećih i najznačajnijih ruskih kompozitora XIX veka. Neumoljiv prema nepravdi, opisivao je u svojim delima ljudsku patnju i stradanje kao gnevan kritičar društva toga vremena.

Umetnost Modesta Musorgskog je svoj uticaj izvršila daleko van granica Rusije. Njegove bogate, smele i izražajne harmonije su izazvale pažnju Debisija i Ravela, dok je vokalni realizam uticao na stvaralaštvo Janačeka i slovenskih kompozitora.

Stvaralaštvo Modesta Musorgskog je decenijama ispred njegovog vremena, te se njegov pravi značaj shvata tek danas.
M.B.