Vesti

KONCERT NATAŠE JOVIĆ TRIVIĆ I GORANE ĆURGUS 27. 04. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

23 april 2014

U okviru ciklusa „Koncerti“, u nedelju 27. aprila (19,00), u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu (NP), nastupiće prvakinja Opere NP Nataša Jović Trivić i harfistikinja Orkestra NP Gorana Ćurgus.
Na koncertu pod nazivom „Zvezdane noći“, biće izvedena dela Debisija, Ravela, Forea, Salceda i de Falje.
Ulaz je slobodan.


PROGRAM

Klod Debisi - Zvezdana noć
Klod Debisi - Lepo veče
Gabrijel Fore - Mesečina
Moris Ravel - Pet popularnih grčkih pesama
•    Pesma mlade
•    Tamo, prema crkvi
•    Ko može da se meri sa mnom otmenim?
•    Pesma beračica mastike
•    Veoma veseo
Moris Ravel - Španska pesma
Karlos Salcedo - Pesma u noći
Manuel de Falja - Sedam popularnih španskih pesama
•    Mavarska plahta
•    Mursijanska segidilja
•    Asturiana
•    Jota
•    Uspavanka
•    Pesma
•    Polo

 

NA­TA­ŠA JO­VIĆ TRI­VIĆ, pr­va­ki­nja Ope­re Na­rod­nog po­zo­ri­šta u Be­o­gra­du, ro­đe­na je u Ba­nja­lu­ci gde je za­vr­ši­la ni­žu i sred­nju mu­zič­ku ško­lu.

Go­di­ne 1992. upi­su­je od­sek so­lo – pe­va­nja na Fa­kul­te­tu mu­zič­ke umet­no­sti u Be­o­gra­du u kla­si prof.Rad­mi­le Ba­ko­če­vić.

Di­plo­mi­ra­la je 1996 . i ma­gi­stri­ra­la 1999.go­di­ne u kla­si istog pro­fe­so­ra.

Se­zo­ne 1994/95 i 1995/96, bi­la je član Oper­skog stu­di­ja Na­rod­nog po­zo­ri­šta u Be­o­gra­du.

Stal­ni član Ope­re Na­rod­nog po­zo­ri­šta u Be­o­gra­du po­sta­la je 1997.go­di­ne.

Do­bit­nik je ne­ko­li­ko pr­vih na­gra­da na tak­mi­če­nji­ma u ze­mlji i dru­ge na­gra­de na Me­đu­na­rod­nom tak­mi­če­nju Mu­zič­ke omla­di­ne odr­ža­nom u Be­o­gra­du 1998. go­di­ne.

Na me­đu­na­rod­nom tak­mi­če­nju „Bo­ris Chri­stoff“ odr­ža­nom u So­fi­ji 2000.go­di­ne, do­bi­la je dru­gu na­gra­du ži­ri­ja kao i spe­ci­jal­nu na­gra­du za naj­bo­lju in­ter­pre­ta­ci­ju, na tak­mi­če­nju „Iris Ada­mi Co­ra­det­ti“ 2004. go­di­ne u Pa­do­vi do­bit­nik je spe­ci­jal­ne na­gra­de, a na tak­mi­če­nju „Ri­je­ka bel­can­to“ 2005.go­di­ne osvo­ji­la je tre­će me­sto.

No­si­lac je na­gra­da – iz Fon­da „Da­ni­ca Ma­sti­lo­vić“ za naj­bo­ljeg stu­den­ta so­lo-pe­va­nja, Fon­da „Ani­ta Me­ze­to­va“ za naj­bo­ljeg mla­dog oper­skog pe­va­ča i Fon­da „Bi­ser­ka Cve­jić“ za naj­bo­lju scen­sku lič­nost u 1997.go­di­ni.

Pohvale Narodnog pozorišta u Beogradu dobila je 1997. godine za ulogu Smetona u operi „Ana Bo­len“ G.Do­ni­ce­ti­ja i 2008. godine za ulo­gu Šar­lo­te u ope­ri „Ver­ter“ Ž.Ma­snea.

Uče­stvo­va­la je u iz­vo­đe­nju ve­li­kog bro­ja vo­kal­no-in­stru­men­tal­nih de­la: Ver­di­je­vog, Mo­car­to­vog Sen-San­so­vog i Su­pe­o­vog Re­kvi­je­ma, Mi­se Ba­ha, Be­to­ve­na, Vi­val­di­ja i Hajd­na, Sta­bat Ma­ter Per­go­le­zi­ja i Dvor­ža­ka, Pa­si­je i dru­gim. Iz­ve­la je mno­go­broj­na de­la srp­skih kom­po­zi­to­ra Jev­ti­ća, De­spi­ća, Ra­di­ća, Kam­ba­sko­vi­ća, Mak­si­mo­vi­ća i Lju­bi­ce Ma­rić.

Ostva­ri­la sa­rad­nju sa broj­nim an­sam­bli­ma kao što su Be­o­grad­ska fil­har­mo­ni­ja, RTS, Ma­ke­don­ska fil­har­mo­ni­ja i dru­gim.

Go­sto­va­la je u Ita­li­ji, Bu­gar­skoj, Ru­mu­ni­ji, Ma­đar­skoj, Grč­koj, Hr­vat­skoj, Ma­ke­do­ni­ji, Cr­noj Go­ri, Nor­ve­škoj, Dan­skoj i Švaj­car­skoj.

Do­bit­nik je go­di­šnje na­gra­de Udru­že­nja mu­zič­kih umet­ni­ka Sr­bi­je (UMUS) za naj­bo­lje mu­zič­ko – iz­vo­đač­ko ostva­re­nje u 2008. go­di­ni  -  za ulo­gu Šar­lo­te u Ma­sne­o­voj ope­ri „Ver­ter“.

Na sce­ni Na­rod­nog po­zo­ri­šta pe­va u ope­ra­ma Tru­ba­dur, Aida, Bal pod ma­ska­ma, Adri­ja­na Le­ku­vrer i dru­gim.

 

 

GORANA ĆURGUS je di­plo­mi­ra­la i ma­gi­stri­ra­la na Fa­kul­te­tu mu­zič­ke umet­no­sti, u Be­o­gra­du, u kla­si prof. Mi­li­ce Ba­rić.

Od 2002. go­di­ne je so­lo har­fist­ki­nja u or­ke­stru Na­rod­nog po­zo­ri­šta u Be­o­gra­du, a re­dov­ni je sa­rad­nik i Be­o­grad­ske fil­har­mo­ni­je, Sim­fo­nij­skog or­ke­stra RTS, i mno­gih dru­gih.

Kao so­li­sta, i član ra­znih ka­mer­nih an­sam­ba­la, na­stu­pa­la je ši­rom Evro­pe.

Sa mu­zič­ko-kon­cep­tu­al­nom gru­pom Se­cond­han­ders uče­stvo­va­la je u pro­jek­ti­ma: Pred­sta­va za mu­zi­ku (fe­sti­va­li u Ul­mu i Bu­dim­pe­šti, In­fant fest u No­vom Sa­du), Ne­žno, ne­žno , ne­žni­je (sa­rad­nja sa Dah Te­a­trom), 6 (not so) easy pi­e­ces (Tri­bi­na kom­po­zi­to­ra u Be­o­gra­du).

Sa kon­certmaj­sto­rom or­ke­stra Na­rod­nog po­zo­ri­šta, Edit Ma­ke­don­skom, ima­la je za­pa­žen na­stup na pre­sti­žnom No­vo­go­di­šnjem fe­sti­va­lu u So­fi­ji, 2013. go­di­ne.

Ba­vi se im­pro­vi­za­ci­jom i aran­ži­ra­njem, autor je mu­zi­ke za do­ku­men­tar­ni film Ma­ri­je Ro­dić, „Uto­či­šte“ (2011).

Autor je i vo­di­telj mu­zič­kih ra­di­o­ni­ca u bol­ni­ca­ma i usta­no­va­ma za ne­gu u Sr­bi­ji i Cr­noj Go­ri.

 

Umetnici