Vesti

MARIJA LAZIĆ I GORANA ĆURGUS U MUZEJU NP ODRŽALE KONCERT POD NAZIVOM „KLASIČNE NOTE“

28 maj 2015

U okviru ciklusa „Koncert“, u Muzeju Narodnog pozorišta (NP) u Beogradu nastupile su članice Orkestra Opere NP Marija Lazić (oboa) i Gorana Ćurgus (harfa).
U programu, pod nazivom „Klasične note“, izvedene su kompozicije Baha, Forea, Broda, Pjacole, Sen Sansa, Pjernea i Iberta.
M.B.

 

 

 

MARIJA LAZIĆ rođena je u Beogradu 1980.godine.
Završila je srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ 1999. godine  i diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti 2003. godine u klasi prof. Ljubiše Petruševskog. Specijalizirala je 2013.godine u klasi profesora Dragana Lazića.
U toku školovanja osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na Republičkim i Saveznim takmičenjima, 1997. godine je proglašena Laureatom Smotre talenata u Sremskim Karlovcima u kategoriji duvačkih instrumenata.  Godine 2001. godine kao član duvačkog trija osvojila je I nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu i iste godine dobila stipendiju za ISA u Austriji gde je održala veliki broj koncerata (Beč, Semering, Rajhenau, Baden).
Nastupala je sa  orkestrima: „Gudači sv. Đorđa”, „Pro classica“, Doma Vojske „Stanislav Binički“, Simfonijskim orkestrom RTS, snimala je za potrebe Javnog servisa Srbije.
Godine 2002. godine sa kolegom Stankom Madićem, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS, izvela je Bahov Dupli koncert za violinu i obou. Iste godine sa koleginicom Ksenijom Zečević je pomenuti  koncert izvela  više puta na turneji po Srbiji uz pratnju kamernog orkestra „Pro  Classica“.
Sa kolegama Mladenom Đorđevićem i Draganom Lazićem uz pratnju orkestra Doma vojske „Stanislav Binički“ svirala je Telemanov Koncert za pikolo trubu i dve oboe 2014. godine
Nastupala je na Festivalu mladih kompozitora „Koma“, 2013. godine, a 2014. sa duvačkim kvintetom na koncertnom predstavljanju muzikoloških izdanja FMU.
Usavršavala se kod Klausa Lienbachera i Alfa Nilsona.
Član je orkestra Camerata Serbica od 2006. godine i stalno zaposlena u orkestru Opere u Narodnom pozorištu u Beogradu od 2003.godine do danas. Od 2012.godine aktivno se bavi pronalaženjem novih boja i muzičkih izraza u okviru dua (oboa i harfa) sa koleginicom Goranom Ćurgus.

GORANA ĆURGUS , rođena je u Beogradu, 1976. godine.
Završila je Srednju muzičku školu „Mokranjac“ i Fakultet Muzičke umetnosti u Beogradu, 2000.god.
Stalno je zaposlena kao solo harfistkinja Narodnog pozorišta u Beogradu od 2001.godine.
Dugogodišnji je saradnik Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS, Srpskog narodnog Pozorišta, Vojvođanskog simfonijskog orkestra.
Sarađivala je sa ansamblima: GO „Dušan Skovran“, Beogradski ansambl za novu muziku, New Moment ansambl, Hor flauta „Beogradska Siringa“, Acernus trio; kao i sa Edit Makedonskom, violinistkinjom i Natašom JovićTrivić, mecosopranom.
Član muzičkokonceptualne grupe „Secondhanders“, koja tesno sarađuje sa „Dah Teatrom“.
Učestvovala je u projektima Predstava za muziku (2009), Nežno, nežno, nežnije (2011), 6(not so)easy pieces (2011), Iritacije (2012), Tri(p)bina (2014).
Nastupala je na festivalima: Tribina kompozitora, Beogradski festival harfe, New Moment Campus, Dunav Fest Ulm, Atinski letnji festival, Tribina skladatelja u Puli, Novo0godišnji festival u Sofiji, Infant fest, Festival Dah teatra...
Dobitnica je Nagrade „Zlatni Anđeo“ za najperspektivnijeg mladog muzičara (1994) i Pohvale Narodnog Pozorišta za izuzetne rezultate u radu (2008).
Autor je i izvođač muzike za dokumentarni film Marije Rodić „Utočište“ (2011), koautor muzičkolikovne radionice, u okviru umetničkog programa Lake Festa,  „Destilacija“, za korisnike usluga JU „Komanski most“, u Podgorici (2013).
Organizator je i voditelj radionice u Klinici za neurologiju i psihijatriju  za decu i omladinu, Beograd, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda (20132014).
U aprilu 2015. sa koleginicom Milanom Zarić premijerno je u sali Beogradske filharmonije izvela „Radost“ Karlhajnca Štokhauzena za dve harfe i glasove.