Vesti

SOPRAN NATAŠA TASIĆ KNEŽEVIĆ ODRŽALA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA KONCERT POD NAZIVOM „VEČE ROMSKIH BALADA“

12 novembar 2015

U okviru ciklusa „Koncerti“, u četvrtak 12. novembra sopran Nataša Tasić Knežević priredila je „Veče romskih balada“.
Uz klavirku pratnju pijaniste Saše Kneževića, izvela je dela Antonjina Dvoržaka, ali i romsku tradicionalnu pesmu „Erdelezi“, romsku himnu „Đelem, đelem“, „Solnušku“...
U okviru programa, organizovnom u saradnji sa romskom neprofitnom nevladinom organizacijom Romag, održano je i predavanje na temu „Život i običaji Roma u Srbiji“.
Direktor Muzeja Dragan Stevović objasnio je da je povod za jedan ovakav događaj taj što su novembar, decembar i januar meseci koji su posvećeni borbi protiv fašizma i antisemitizma i sećanju na sve stradale u Drugom svetskom ratu.
Takođe, istakao je da ovo veče predstavlja i svojevrstan omaž pokojnoj Usniji Redžepovoj, koja je godinama igrala Koštanu na sceni Narodnog pozorišta.
Predavanje o životu i običajima Roma u Srbiji održala je izvršna direktorka Romaga Biljana Tasić koja je tom prilikom, između ostalog, podsetila kada su se Romi doselili u Srbiju, koji su njihovi sveci, zašto ova najbrojnija nacionalna manjina u Evropi još uvek nije integrisana u savremene društvene tokove...
Nakon predavanja usledila su pitanja posetioca, a na samom kraju burne i intenzivne raasprave o romskom pitanju održana je nagradna igra u kojoj je najpažljiviji i najbrži slušalac dobio nagradu.

M.B.