Vesti

Pamela Kiš Ignjatov održala koncert u Muzeju Narodnog pozorišta, u čast Melanije Bugarinović

23 april 2018

Sopran Pamela Kiš Ignjatov održala je 23. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta koncert u čast Melanije Bugarinović, nekadašnje prvakinje Opere Nacionalnog teatra i Bečke državne opere.

Mlada umetnica, stipendista "Fondacije Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin", nastupila je uz klavirsku pratnju Maje Grujić, a voditelj programa bila je muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić.

Pamela Kiš Ignjatov izvela je kompozicije Đoakina Rosinija, Vinčenca Belinija, Sergeja Rahmanjinova, Đuzepa Verdija, Alfreda Katalanija...

Brojnu publiku, uoči početka programa, pozdravio je direktor Muzeja Dragan Stevović koji je, između ostalog, istakao da je ovo prvi u nizu koncerata na kojima će nastupati najistaknutiji stipendisti tog fonda koji su već izgradili ili grade zapažene karijere.

Govoreći o primadoni Bugarinović, Stevović je podsetio da je ona bila umetnica sa „impozantnom evropskom karijerom“ i „jedno od najistaknutijih imena naše operske umetnosti pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata“.

Takođe, ukazao je da će svaki od koncerata posvećenih velikoj umetnici i dobrotvorki, početi izabranim snimkom iz arhiva Narodnog pozorišta, (prema njegovom izboru) u kojem je Melanija Bugarinović nastupala, ali i učestvovala povodom 100 godina Kuće, kada se i zvanično oprostila od svoje publike.

Stevović je izabrao deo arije iz scene gatanja, iz remek-dela Modesta Musorskog „Hovanščina“.
 
Koncerte će zajednički organizovati Fondacija "Laza Kostić" i Muzej Narodnog pozorišta.

"Fondacija Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin" osnovana je pre četiri decenije, 30. marta 1978. godine.
M.B.