Vesti

SOPRAN NATAŠA TASIĆ KNEŽEVIĆ ODRŽALA KONCERT U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

15 decembar 2013

U okviru ciklusa "Koncert", u nedelju 15. decembra, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, uz klavirsku pratnju Saše Kneževića, nastupila je sopran Nataša Tasić Knežević.

U ime Muzeja, prisutne je pozdravio direktor Dragan Stevović koji je, između ostalog, rekao da mu je veoma drago što ima priliku da najavi koncert gospođe Tasić Knežević zato što je ona prvi renomirani umetnik koji će imati solo nastup u ovom prostoru.
On je podsetio da Nataša i njen suprug Saša deo tog koncerta posvećuju uspomeni na Svetski dan holokausta nad Romima koji se obeležava svake godine 16. decembra.
- Želim da nam energija ovog koncerta, kao i sva naša energija pomogne da se takve stvari nikad više ne ponove i da gradimo lepše i pravednije društvo - dodao je Stevović.
Na programu su bile Ciganske melodije Antonjina Dvoržaka, "Ne poj krasavica" i "Kak mne bolno" Sergeja Rahmanjinova, arija Suzane iz opere "Figarova ženidba" Volfganga Amadeusa Mocarta, arija Magde iz opere "Lastavica" i arija Mimi iz opere "Boemi" Đakoma Pučinija, arija Margarete iz opere "Faust" Šarla Gunoa i arija Đudite iz istoimene operete Franca Lehara.
Tasić Knežević je studirala Saobraćajni fakultet, ali svoju ljubav, solo pevanje, nikad nije zanemarivala.
Pevala je godinama u crkvi Svetog Georgija kao solista, a onda je, kao stipendista princeze Jelisavete Karađorđević upisala Akademiju lepih umetnosti, odsek solo pevanje.
Kao student u klasi Jasne Šajnović, primadone Beogradske opere počela je da niže koncerte od Pariza, preko Ruskog doma u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, Galerije Progres u Beogradu, Budve, Festivala mimoze u Herceg Novom, Pozorišta mladih u Novom Sadu, Ateljea 212 u Beogradu, Galerije fresaka, Etnografskog muzeja, Sava Centra" do najprestižnije muzičke dvorane u Srbiji Kolarčeve zadužbine.
Održala je niz humanitarnih koncerata za obnovu i izgradnju hramova u Beogradu i na Kosovu.
U sezoni 2006/2007. bila je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu.
Učestvovala je u predstavama "Brod plovi za Beograd" Ateljea 212, u predstavi Suno e Romengo na festivalu Budva grad teatar, "Strah i njegov sluga" u režiji Kokana Mladenovića.
U saradnji sa institutom Servantes u Beogradu ciklus "Nepoznata Iberija" izvela je u Italiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, a jedan od najznačajnijih je solistički koncert na BEMUS-u 2006. godine u Skupštini grada Beograda.
Drugu nagradu na takmičenju "Lazar Jovanović" u Beogradu osvojila je 2008.godine a sledeće godine dobila je treću nagradu u Italiji na takmičenju IBLA GRAND PRIZE - Music Competition. Tokom boravka u Italiji pohađala je master klas Jelene Dof-Donskaje, prvakinje opere u Izraelu i solistkinje Metropoliten opere.
Sopran Tasić Knežević prošle godine završila je specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Višnje Pavlović Drakulić.
Često nastupa u pratnji svog supruga Saše Kneževića, sa kojim je ostvarila značajne nastupe u Norveškoj, Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Češkoj, Makedoniji...
M.B.