Вести

Мецосопрану Љубици Вранеш уручeна Награда "Оскар Данон"

4 април 2018

Наградa "Оскар Данон" за 2017. годину,  коју Народно позориште у Београду додељује младом уметнику на основу постигнутих уметничких резултата, а која носи име тог великана српске музичке сцене, уручена је мецосопрану Љубици Вранеш 4. априла, уочи почетка опере „Кармен“ у којој је певала насловну улогу.

Признање, установљено 2011. године, примила је из руку в.д. директора Опере Националног театра Јанка Синадиновића.

У образложењу дирекције Опере, између осталог, оцењено је да ова уметница својим високим професионализмом, може да служи као пример, како својој, тако и генерацији младих певача који тек треба да ступе на сцену.

Такође, наведено је да је Љубица Вранеш, у прошлој сезони, са успехом наступала у земљи и иностранству у следећим улогама - Фенена („Набуко“), Фругола („Плашт“), Мерцедес/ Кармен („Кармен“), Еболи („Дон Карлос“), Ћеска („Ђани Скики“), Мадалена („Риголето“), Прециозила („Моћ судбине“), Емилија („Отело“) и Керубин („Фигарова женидба“).

Досадашњи добитници Награде „Оскар Данон“ су сопран Снежана Савичић Секулић и тенор Хон Ли.  

Опера у четири чина „Кармен“ изведена је под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, а наступили су и Софија Пижурица (Микаела), Дејан Максимовић (Дон Хозе), Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Ивана Живадиновић (Мерцедес) и Вук Зекић који је дебитовао у улози Ескамиља.

Улоге су остварили и Данило Стошић (Ремандадо), Марко Пантелић (Данкаиро) и Мирослав Марковски (Моралес).

У представи је учествовао Оркестар, Хор и балетски ансамбл Народног позоришта у Београду, као и Дечији хор "Хориславци".

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Редитељ је Небојша Брадић, сценографију је креирао Герослав Зарић, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, а кореографију Емилија Јовановић.
М.Б.