Вести

Mузеј Народног позоришта учествује на Манифестацији „Музеји за 10“

7 мај 2021

Народно позориште учествоваће ове године од 12. до 18. маја на Манифестацији „Музеји за 10“, националној музејској иницијативи највећој у Србији и јединственој у Европи, која се ове године одржава седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. 

Током седам дана Музеј ће приказати богат програм чији ће се садржај заснивати на баштини  националаног театра која се чува и негује кроз историју, а отварање, у оквиру програма (видео стриминг) "Историја Народног позоришта - Наши дани", заказано је за 12. мај у 12 часова.

Програми ће се одвијати на више локација унутар куће, а публика ће имати могућност да упозна театар и са оне друге стране коју не познаје. Кроз унутрашњост зграде ће их водити стручни предавачи који ће их упознати са одређеним тајнама настанка позоришнe уметности. 

Централни догађај биће отварање изложбе „Вела Нигринова – звезда и инспирација“, ауторке Вање Косанић, 15. маја (17,00) у фоајеу Велике сцене Народног позоришта.

Наредног дана, 16. маја у 17 часова одржаће се промоција публикације „10 година Музеја Народног позоришта“ која је урађена поводом десетогодишњице постојања овог музеја.

Највеће благо баштине Народног позоришта посвећено је доајенима који су обележили једно време, а у оквиру тога 18. маја (17,00) биће одржано „Сећање на Мију Алексића“

Исте вечери, поводом затварања манифестације, публика ће бити у прилици (ограничен број) да ужива у програму под називом "Опера је присутна" који ће обухватити преслушавање најзначајних оперских представа са аудио снимака на којима су забележени наступи великана из златног периода Опере Народног позоришта.

Сви програми који ће се одвијати у оквиру Музеја Народног позоришта су бесплатни за публику, као што је у свим градовима Србије. 

Одређени програми Народног позоришта биће стримовани, а снимци ће моћи да се погледају на ЈуТјуб каналу Народног позоришта.

Програми ће се одржавати уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.

Галерија