Vesti

Muzej Narodnog pozorišta učestvuje na Manifestaciji „Muzeji za 10“

7 maj 2021

Narodno pozorište učestvovaće ove godine od 12. do 18. maja na Manifestaciji „Muzeji za 10“, nacionalnoj muzejskoj inicijativi najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Tokom sedam dana Muzej će prikazati bogat program čiji će se sadržaj zasnivati na baštini  nacionalanog teatra koja se čuva i neguje kroz istoriju, a otvaranje, u okviru programa (video striming) "Istorija Narodnog pozorišta - Naši dani", zakazano je za 12. maj u 12 časova.

Programi će se odvijati na više lokacija unutar kuće, a publika će imati mogućnost da upozna teatar i sa one druge strane koju ne poznaje. Kroz unutrašnjost zgrade će ih voditi stručni predavači koji će ih upoznati sa određenim tajnama nastanka pozorišne umetnosti. 

Centralni događaj biće otvaranje izložbe „Vela Nigrinova – zvezda i inspiracija“, autorke Vanje Kosanić, 15. maja (17,00) u foajeu Velike scene Narodnog pozorišta.

Narednog dana, 16. maja u 17 časova održaće se promocija publikacije „10 godina Muzeja Narodnog pozorišta“ koja je urađena povodom desetogodišnjice postojanja ovog muzeja.

Najveće blago baštine Narodnog pozorišta posvećeno je doajenima koji su obeležili jedno vreme, a u okviru toga 18. maja (17,00) biće održano „Sećanje na Miju Aleksića“

Iste večeri, povodom zatvaranja manifestacije, publika će biti u prilici (ograničen broj) da uživa u programu pod nazivom "Opera je prisutna" koji će obuhvatiti preslušavanje najznačajnih operskih predstava sa audio snimaka na kojima su zabeleženi nastupi velikana iz zlatnog perioda Opere Narodnog pozorišta.

Svi programi koji će se odvijati u okviru Muzeja Narodnog pozorišta su besplatni za publiku, kao što je u svim gradovima Srbije. 

Određeni programi Narodnog pozorišta biće strimovani, a snimci će moći da se pogledaju na JuTjub kanalu Narodnog pozorišta.

Programi će se održavati uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

Galerija