Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана београдска премијера представе „Остајем с тобом Русијо“

11 јун 2019

Београдска премијера представе "Остајем с тобом Русијо", у извођењу Александра Цуркана и Иване Жигон, одржана је 12. јуна на Сцени „Раша Плаовић“. 

Представа је, заправо, дијалог двоје глумаца – Александра Цуркана и Иване Жигон, али пре свега разговор двеју великих душа, душа Русије и Србије, које су многобројни гледаоци испратили снажним аплаузом. 

Њихов први заједнички наступ био је на крстарици „Москва“ – највећем поносу црноморске флоте, а након тога, овај сценски дијалог, премијерно је одигран у позоришту Kарабела у Севастопољу.

Већ први наступи, били су овенчани великим успехом, а Ивана Жигон, аутор представе, је од града Севастопоља и губернатора Дмитрија Владимировича Овсјаникова добила ретку награду поводом 75 година ослобођења тог града хероја.

Александар Цуркан, бард руског глумишта и Ивана Жигон првакиња Народног позоришта у Београду су само проводници дијалога највећих људи нашег словенског рода, пророчких песника – Његоша, Пушкина, Тјутчева, Блока, Јесењина, Окуџаве, Добрице Ерића и Владимира Висоцког.

Током сценске размене најузвишенијих мудрости наших народа није се знало када се то руски језик на сцени претапао у српски, као што је био и неосетан прелаз са речи на песму...

Представа је одиграна поводом 12. јуна, Дана Русије - празника који се слави у спомен на усвајање Декларације о државном суверенитету те земље. 

• Снимак доделе Наградe града Севастопоља Ивани Жигон за велики допринос антифашизму у њеном уметничком стваралаштву можете погледати ОВДЕ

• Дочек уметника и публике уочи премијере представе "Остајем са тобом Русијо", у Севастопољу,  27.маја ове године, можете погледати ОВДЕ

 

 

Галерија