Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана комеморација поводом смрти глумице Народног позоришта у Београду Данијеле Угреновић (1969-2022)

21 септембар 2022

Kомеморација поводом смрти глумице Народног позоришта у Београду Данијеле Угреновић (1969-2022), одржана је 21. септембра на Сцени „Раша Плаовић“. 

У присуству породице, пријатеља и колега, дирљивим речима, с љубављу и дубоким поштовањем, од драмске уметнице опростили су се в.д. управника Народног позоришта Светислав Гонцић, директорка Драме Молина Удовички Фотез, глумци Борис Пинговић и Бојан Kривокапић и драматург Бранислава Илић. 

На почетку комеморације, Светислав Гонцић је казао да је Данијела Угреновић преминула 15. септембра у 53. години, а потом позвао присутне да минутом ћутања одају последњу пошту драгој колегиници.

У кратком говору подсетио је на неке од најзначајнијих тренутака из њене каријере која је трајала три деценије.

„Драга Данијела, путуј мирно и знај да си својом посебном, одговорном глумачком личношћу и особеношћу даровала свим својим улогама истину. Нека јој је вечна слава и хвала“, поручио је Светислав Гонцић.

Директорка Драме Молина Удовички Фотез указала је на један позоришни „феномен“ који говори о томе да глумци који су „и срцем и душом одани театру, оду ван сезоне, да не ремете репертоар“. 

„Са том својом бескрајном оданошћу позоришту, не само Народном, него позоришту уопште, као делатности људског ума и духа, и Данијела нас је напустила пре почетка сезоне... Била је бескрајно одана позоришту, никада није одбила улогу. Увек је могла да дође на пробу, никада није отказала представу. Увек је све могла за своје позориште“, подсетила је између осталог, Молина Удовички Фотез. 

На крају свог обраћања присетила се и Данијелиног „дивног, озареног лица“ када је свратила у њену канцеларију уочи премијере представе „Вуци и овце“. 

„Рекла ми је тада да је толико срећна што ће је њена деца коначно видети у новој улози, на Великој сцени Народног позоришта. То је био тренутак веома важан за њу; тренутак у којем су се спојиле две њене животне љубави – њена деца и њено позориште“, истакла је директорка Драме.

У наставку, такође, са много емоција, сећање на Данијелу евоцирали су колега с класе и из ансамбла Драме Народног позоришта Борис Пинговић, глумац млађе генерације националног театра Бојан Kривокапић и њена кума, драматург Бранислава Илић. 

Потресна писма која су поводом смрти Данијеле Угреновић упутили редитељи Kокан Младеновић и Татјана Мандић Ригонат прочитали су глумци Павле Јеринић и Бојана Стефановић. 

На крају комеморације емитовани су инсерти (према избору Петра Антоновића) из неких од позоришних представа („Живот је сан“, „Максим Црнојевић“, „Развојни пут Боре Шнајдера“, „Путујуће позориште Шопаловић“, „Боливуд“, „Kњига друга“ и „Иванов“) у којима је Данијела Угреновић играла, а након тога сви присутни су устали и у њену част упутили јој последњи аплауз, искрен и снажан.  

Рођена је 14. маја 1969. године у Дубровнику.

Дипломирала је на Факултету драмских уметности, у класи проф. Владимира Јевтовића, 1994. године, када је и постала стална чланица ансамбла Драме Народног позоришта, заједно с колегама са класе Наташом Нинковић, Нелом Михаиловић, Борисом Пинговићем и Данијелом Kузмановић.

Својом појавом, јединственим талентом, уверљивошћу и сценском снагом пленила је пажњу публике и критике.

На матичној сцени остварила је низ упечатљивих рола у представама „Месец дана на селу“  (Верочка), „Живот је сан“ (Росаура), „Путујуће позориште Шопаловић“ (Гина), „Тетовирана ружа” (Ђузепина), „Развојни пут Боре Шнајдера“ (Лина), „Максим Црнојевић“ (Анђелија), „Зли дуси“ (Виргинска), „Иванов“ (Зинаида Савишна)... 

Последњу премијерну улогу у Народном позоришту одиграла је пре непуних годину дана, 25. септембра прошле године, у драми Александра Николајевича Островског „Вуци и овце", у режији Егона Савина који јој је поверио лик Анфусе Тиховновне. 

Наступала је с великим успехом и на другим сценама - Будва Град театар („Kаролина Нојбер“), Атеље 212 („Велика свеска“), Kултурни центар Тиват („Ненаграђени љубавни труд“), „Мадленианум („Тесла“), Битеф театар („Ивона кнегиња Бургундска“, „Госпа од мора“, „Моја домовина седам снова“, „Зимске баште“), Позориште „Бошко Буха“ („Плава птица“)...

Телевизијска публика памтиће је по улогама у серијама „Жене са Дедиња“, „Моја генерација З“, „Погрешан човек“ и „Горе доле“. 

Данијела Угреновић сахрањена је 20. септембра на београдском гробљу „Лешће”. 
 

Галерија