Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održana komemoracija povodom smrti glumice Narodnog pozorišta u Beogradu Danijele Ugrenović (1969-2022)

21 septembar 2022

Komemoracija povodom smrti glumice Narodnog pozorišta u Beogradu Danijele Ugrenović (1969-2022), održana je 21. septembra na Sceni „Raša Plaović“. 

U prisustvu porodice, prijatelja i kolega, dirljivim rečima, s ljubavlju i dubokim poštovanjem, od dramske umetnice oprostili su se v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktorka Drame Molina Udovički Fotez, glumci Boris Pingović i Bojan Krivokapić i dramaturg Branislava Ilić. 

Na početku komemoracije, Svetislav Goncić je kazao da je Danijela Ugrenović preminula 15. septembra u 53. godini, a potom pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poslednju poštu dragoj koleginici.

U kratkom govoru podsetio je na neke od najznačajnijih trenutaka iz njene karijere koja je trajala tri decenije.

„Draga Danijela, putuj mirno i znaj da si svojom posebnom, odgovornom glumačkom ličnošću i osobenošću darovala svim svojim ulogama istinu. Neka joj je večna slava i hvala“, poručio je Svetislav Goncić.

Direktorka Drame Molina Udovički Fotez ukazala je na jedan pozorišni „fenomen“ koji govori o tome da glumci koji su „i srcem i dušom odani teatru, odu van sezone, da ne remete repertoar“. 

„Sa tom svojom beskrajnom odanošću pozorištu, ne samo Narodnom, nego pozorištu uopšte, kao delatnosti ljudskog uma i duha, i Danijela nas je napustila pre početka sezone... Bila je beskrajno odana pozorištu, nikada nije odbila ulogu. Uvek je mogla da dođe na probu, nikada nije otkazala predstavu. Uvek je sve mogla za svoje pozorište“, podsetila je između ostalog, Molina Udovički Fotez. 

Na kraju svog obraćanja prisetila se i Danijelinog „divnog, ozarenog lica“ kada je svratila u njenu kancelariju uoči premijere predstave „Vuci i ovce“. 

„Rekla mi je tada da je toliko srećna što će je njena deca konačno videti u novoj ulozi, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. To je bio trenutak veoma važan za nju; trenutak u kojem su se spojile dve njene životne ljubavi – njena deca i njeno pozorište“, istakla je direktorka Drame.

U nastavku, takođe, sa mnogo emocija, sećanje na Danijelu evocirali su kolega s klase i iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Boris Pingović, glumac mlađe generacije nacionalnog teatra Bojan Krivokapić i njena kuma, dramaturg Branislava Ilić. 

Potresna pisma koja su povodom smrti Danijele Ugrenović uputili reditelji Kokan Mladenović i Tatjana Mandić Rigonat pročitali su glumci Pavle Jerinić i Bojana Stefanović. 

Na kraju komemoracije emitovani su inserti (prema izboru Petra Antonovića) iz nekih od pozorišnih predstava („Život je san“, „Maksim Crnojević“, „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Bolivud“, „Knjiga druga“ i „Ivanov“) u kojima je Danijela Ugrenović igrala, a nakon toga svi prisutni su ustali i u njenu čast uputili joj poslednji aplauz, iskren i snažan.  

Rođena je 14. maja 1969. godine u Dubrovniku.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi prof. Vladimira Jevtovića, 1994. godine, kada je i postala stalna članica ansambla Drame Narodnog pozorišta, zajedno s kolegama sa klase Natašom Ninković, Nelom Mihailović, Borisom Pingovićem i Danijelom Kuzmanović.

Svojom pojavom, jedinstvenim talentom, uverljivošću i scenskom snagom plenila je pažnju publike i kritike.

Na matičnoj sceni ostvarila je niz upečatljivih rola u predstavama „Mesec dana na selu“  (Veročka), „Život je san“ (Rosaura), „Putujuće pozorište Šopalović“ (Gina), „Tetovirana ruža” (Đuzepina), „Razvojni put Bore Šnajdera“ (Lina), „Maksim Crnojević“ (Anđelija), „Zli dusi“ (Virginska), „Ivanov“ (Zinaida Savišna)... 

Poslednju premijernu ulogu u Narodnom pozorištu odigrala je pre nepunih godinu dana, 25. septembra prošle godine, u drami Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog „Vuci i ovce", u režiji Egona Savina koji joj je poverio lik Anfuse Tihovnovne. 

Nastupala je s velikim uspehom i na drugim scenama - Budva Grad teatar („Karolina Nojber“), Atelje 212 („Velika sveska“), Kulturni centar Tivat („Nenagrađeni ljubavni trud“), „Madlenianum („Tesla“), Bitef teatar („Ivona kneginja Burgundska“, „Gospa od mora“, „Moja domovina sedam snova“, „Zimske bašte“), Pozorište „Boško Buha“ („Plava ptica“)...

Televizijska publika pamtiće je po ulogama u serijama „Žene sa Dedinja“, „Moja generacija Z“, „Pogrešan čovek“ i „Gore dole“. 

Danijela Ugrenović sahranjena je 20. septembra na beogradskom groblju „Lešće”.