Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана праизведба представе „Деведесете“, по тексту Горана Миленковића и у режији Егона Савина

27 март 2018

Праизведба представе „Деведесете“, по тексту Горана Миленковића, у режији и адаптацији Егона Савина, одржана је у уторак 27. марта на Сцени „Раша Плаовић“.

Радња комада дешава се у Београду у време потпуног друштвеног безнађа које је увелико довело до пропасти грађанског друштва и успостављања неког новог система вредности који је контролисала „елита” из криминогеног миљеа.

Представа на саркастичан начин приказује гротескну мучну свакодневицу такозваних обичних, „малих” људи и њихов покушај да се избаве из те ужасне ситуације која их је задесила.

Специфичност ове породичне, црнохуморне драме, која се бави судбином пет жена, огледа се у физичком одсуству мушких ликова чиме се на симболичан начин подвлачи њихова присутност у животима тих јунакиња.

Свака од њих је мајка, супруга или љубавница моћних људи у времену које је оставило тешке последице на животе људи, међу којима су највеће жртве и оне саме.

Публика у препуној сали, бурним вишеминутним аплаузом поздравила је глумачку екипу у којој су биле Радмила Живковић (Зора), Олга Одановић (Ранка), Анастасиа Мандић (Лена), Милица Гојковић (Цеца) и Драгана Варагић (Соња).

Значајно место у представи свакако припада изванредној музици и фантастичном тексту сонгова које је урадио Борисав Бора Ђорђевић, чувени српски рок музичар, песник и вођа славне групе “Рибља чорба”.

Драматург је Славко Милановић, а у ауторској екипи су и Весна Поповић (сценограф), Стефан Савковић (костимограф), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) и Предраг Антоновић (уметнички сарадник).
М.Б.