Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ОДРЖАНО ВЕЧЕ БАЛЕТА И МОДЕ

28 јануар 2013

На Сцени "Раша Плаовић" у понедељак, 28. јануара одржан је програм "Вече балета и моде" на коме су бројни гости на занимљив начин представили спој балетске уметности и моде.

Гост балерине и водитељке Дрине Пешић, која је осмислила програм заједно са креаторком Миленом Радовић, био је и диригент и в.д управник Народног позоришта Дејан Савић који је том приликом, између осталог, најавио и скоро отварање Велике сцене која је делимично била оштећена у пожару који се догодио у ноћи између 2. и 3. децембра прошле године.
- Данас је у позоришту била инспекција Министарства унутрашњих послова Србије из Сектора за ванредне ситуације града Београда и могу рећи да је све то прошло добро. То значи, да наш репертоар за фебруар месец може да се узме "здраво за готово" и да већ од сутра (29.01.) можемо да почнемо са продајом улазница. На тај начин ћемо се вратити у погон и најзад дочекати оно што смо сви жељно чекали у претходна два месеца, а то је да нам обе сцене прораде у пуном обиму - рекао је Савић чије су речи присутни поздравили снажним аплаузом.
Он је најавио да ће балетски ансамбл Народног позоришта у децембру ове године имати премијеру "Крцка Орашчића", једног од најпопуларнијих и најизвођенијих дела славног композитора Петра Илича Чајковског.
- На тај начин заокружићемо корпус класичних балета у Националном театру. Тада ћемо, заиста, моћи да кажемо да на нашем репертоару имамо скоро све озбиљне, класичне балете - додао је Савић.
У оквиру програма, представљена је и књига издвачке куће Лагуна "Играч" ирског писца Колума Мекена о животу славног руског балетског играча Рудолфа Нурејева.
Премијерно је представљен и часопис Удружења професионалних балетских играча, кореогарафа и балетских педагога Србије "Степарт" о коме је говорио уредник, кореограф и солиста балета Народног позоришта Александар Илић.
Део вечери "Балет и мода" био је посвећен и подсећању на Илићеве популарне балете "Вива ла вида!" и "Лисабонска прича" из којих су посетиоци могли да виде најатрактивније делове. Гости вечери били су и глумица Ива Штрљић и поп група "Рио".
М.Б.