Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" ODRŽANO VEČE BALETA I MODE

28 januar 2013

Na Sceni "Raša Plaović" u ponedeljak, 28. januara održan je program "Veče baleta i mode" na kome su brojni gosti na zanimljiv način predstavili spoj baletske umetnosti i mode.

Gost balerine i voditeljke Drine Pešić, koja je osmislila program zajedno sa kreatorkom Milenom Radović, bio je i dirigent i v.d upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić koji je tom prilikom, između ostalog, najavio i skoro otvaranje Velike scene koja je delimično bila oštećena u požaru koji se dogodio u noći između 2. i 3. decembra prošle godine.
- Danas je u pozorištu bila inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz Sektora za vanredne situacije grada Beograda i mogu reći da je sve to prošlo dobro. To znači, da naš repertoar za februar mesec može da se uzme "zdravo za gotovo" i da već od sutra (29.01.) možemo da počnemo sa prodajom ulaznica. Na taj način ćemo se vratiti u pogon i najzad dočekati ono što smo svi željno čekali u prethodna dva meseca, a to je da nam obe scene prorade u punom obimu - rekao je Savić čije su reči prisutni pozdravili snažnim aplauzom.
On je najavio da će baletski ansambl Narodnog pozorišta u decembru ove godine imati premijeru "Krcka Oraščića", jednog od najpopularnijih i najizvođenijih dela slavnog kompozitora Petra Iliča Čajkovskog.
- Na taj način zaokružićemo korpus klasičnih baleta u Nacionalnom teatru. Tada ćemo, zaista, moći da kažemo da na našem repertoaru imamo skoro sve ozbiljne, klasične balete - dodao je Savić.
U okviru programa, predstavljena je i knjiga izdvačke kuće Laguna "Igrač" irskog pisca Koluma Mekena o životu slavnog ruskog baletskog igrača Rudolfa Nurejeva.
Premijerno je predstavljen i časopis Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreogarafa i baletskih pedagoga Srbije "Stepart" o kome je govorio urednik, koreograf i solista baleta Narodnog pozorišta Aleksandar Ilić.
Deo večeri "Balet i moda" bio je posvećen i podsećanju na Ilićeve popularne balete "Viva la vida!" i "Lisabonska priča" iz kojih su posetioci mogli da vide najatraktivnije delove. Gosti večeri bili su i glumica Iva Štrljić i pop grupa "Rio".
M.B.