Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" PRIREĐENO OPERSKO POETSKO VEČE U ČAST ŠEKSPIRA

27 april 2014

Povodom proslave 450 godina od rođenja Vilijema Šekspira, u nedelju 27. aprila na Sceni "Raša Plaović" održano je veče posvećeno delima tog engleskog pesnika i dramskog pisca čiji su pozorišni komadi prevođeni na sve važnije žive jezike i prikazuju se svuda u svetu češće nego bilo koji drugi.
U okviru muzičko poetskog programa pod nazivom "U mračnoj noći"."In the dark night... / Nella notte densa... /" publici su predstavljena Šekspirova dela na engleskom, italijanskom i srpskom jeziku, koja su inspirisala operske stvaraoce i druge kompozitore.
Pored poznatih operskih arija i dueta, u okviru programa posvećenom Šekspiru izvedene su i solo pesme komponovane na Šekspirove sonete, kao i pesme koje su se originalno izvodile kao integralni deo njegovih predstava, još za njegovog života.
Muzičko poetski program posvećen obeležavanju jubileja 450 godina od rođenja Šekspira režirao je Aleksandar Nikolić, scenografiju je uradila Nevenka Vidak, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
U programu su nastupili prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu sopran Jasmina Trumbetaš Petrović i tenor Dušan Plazinić, kao i gosti sopran Nataša Tasić Knežević, tenor Nenad Čiča i dramski umetnik Milan Pajić koji je govorio sonete, u prevodu Jelisavete Milojević, na čije su stihove komponovane pesme.
Između ostalih dela, na programu je bila arija Mekdafa iz Verdijeve opere "Makbet, "O figli miei"  koju je uz klavirsku pratnju Nevene Živković i Saše Kneževića otpevao Čiča.
Plazinić je pevao ariju naslovnog junaka iz Verdijevog Otela ""Dio! mi potevi scagliar tutti i mali", kao i duet sa sa sopranom Trumbetaš Petrović "Gia della notte densa" iz iste opere.
Trumbetaš Petrović je izvela i arije "Salce, salce" i "Ave Maria" iz Otela, a sopran Tasić Knežević ariju Nanete iz "Falstafa" "Sul fil d'un soffio" i ariju Julije iz Belinijeve opere "Kapuleti i Montegi".
Šekspir je bio engleski pesnik i dramski pisac, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.
Opus njegovih dela koja su preživela do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne poeme, i nekoliko drugih poema.
Šekspir je rođen i odrastao je u Stratfordu na Ejvonu.
Kad je imao 18 godina, oženio se Anom Hatvej, koja mu je rodila troje dece: Suzanu i blizance Hamneta i Džudit.
Između 1585. i 1592. započeo je uspešnu karijeru u Londonu kao glumac, pisac i suvlasnik glumačke družine „Ljudi lorda Čamberlena“, kasnije poznatiju kao „Kraljevi ljudi“.
Povukao se u Stratford verovatno oko 1613. gde je umro tri godine kasnije.
Malo pisanih svedočanstava je ostalo o Šekspirovom privatnom životu i postojala su mnogobrojna nagađanja oko njegove seksualne opredeljenosti, religioznih ubeđenja i da li su dela koja mu se pripisuju u stvari napisali drugi pisci.
Šekspir je najveći deo svog opusa napisao između 1590. i 1613.godine.
Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorije, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka.
Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608.godine.
U tom periodu su nastali "Hamlet", "Kralj Lir" i "Magbet", pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje drame na engleskom jeziku.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE