Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" ODRŽANO JUBILARNO 150. IZVOĐENjE "KOVAČA"

15 novembar 2012

Predstava "Kovači" Miloša Nikolića, u režiji Stefana Sablića, izvedena je 150. put u četvrtak 15. novembra na Sceni "Raša Plaović".

Posle osamdesetak minuta nadahnute igre, gledaoci su glumce pozdravili snažnim aplauzom potvrdivši na taj način još jednom da ova komedija, napisana 1991. godine, i dalje veoma dobro korespondira sa publikom zato što na precizan i umetnički način otvara i pokreće neka pitanja koja su deo našeg života, ali i sudbine.
Komad je spreman početkom sezone 2003/2004. u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Centra za kulturu iz Pančeva na čijoj sceni je premijerno izveden 13. novembra 2003. godine, dok je beogradska premijera održana 18. decembra na Sceni "Raša Plaović".
U podeli su bili Branko Vidaković (Peter), Milenko Pavlov (Aca), Zorica Mirković (Lujza) i Stanko Bogojević (Ivan).
Od prvog izvođenja, lik Ace igra Milenko Pavlov, a ulogu Lujze tumači Zorica Mirković, osim na gostovanju u Kanadi prošle godine (od 29.11. do 4. 12.) kada je umesto nje igrala Sonja Knežević. Petera igra Branko Vidaković kojeg su jedno vreme menjali Radovan Miljanić i Uroš Urošević, dok umesto Stanka Bogojevića lik Ivana već nekoliko sezona tumači Dragan Gidža Nikolić.
Dramaturg predstave je Zoran Raičević, scenograf Dejan Pantelić, a kostimograf Katarina Grčić.
Radnja ove priče koja ima neverovatne obrte, dešava se dvadeset godina posle rata u kovačnici Švabe Petera. Na tom istom mestu tokom rata je u njoj radio Srbin Aca kod njegove žene Luize dok je Peter bio na ruskom frontu. Kovač Peter je na frontu takođe radio u kovačnici kod Ruskinje koja je kao i njegova žena bila sama, dok je njen muž oslobađao Acino selo u Banatu i malo kovao u kovačnici kod njegove žene…
Predstavu je do sada videlo više od 27000 gledalaca u Beogradu i na scenama u Pančevu, Paraćinu, Ivanjici, Požarevcu, Ubu, Gračanici, Hoči, Bijeljini, Vankuveru...
"Kovači" su učestvovali na Međunarodnom pozorišnom festivalu nacionalnih manjina 2004. godine u Temišvaru, potom sledeće godine na Internacionalnom festivalu komedije "Balkan 2000" u albanskom gradu Korča, 2006. na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Kijevu i 2010. na Festivalu „Dani malih stvari“ u Trebinju.
Na festivalu u Korči Milenko Pavlov je osvojio Nagradu za glavnu mušku ulogu.
M.B.