Vesti

JUBILARNO 150. IZVOĐENjE "KOVAČA" 15.11. NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

9 novembar 2012

Predstava "Kovači" Miloša Nikolića, u režiji Stefana Sablića, biće izvedena 150. put u četvrtak 15. novembra (20,30) na Sceni "Raša Plaović".

Komad je spreman početkom sezone 2003/2004. u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Centra za kulturu iz Pančeva na čijoj sceni je premijerno izveden 13. novembra 2003. godine.
Beogradska premijera održana je 18. decembra na Sceni "Raša Plaović", a u podeli su bili Branko Vidaković (Peter), Milenko Pavlov (Aca), Zorica Mirković (Lujza) i Stanko Bogojević (Ivan) .
Od prvog izvođenja, lik Ace igra Milenko Pavlov, a ulogu Lujze tumači Zorica Mirković, osim na gostovanju u Kanadi prošle godine (od 29.11. do 4. 12.) kada je umesto nje igrala Sonja Knežević. Petera igra Branko Vidaković kojeg su jedno vreme menjali Radovan Miljanić i Uroš Urošević, dok umesto Stanka Bogojevića lik Ivana već nekoliko sezona tumači Dragan Gidža Nikolić.
Dramaturg predstave je Zoran Raičević, scenograf Dejan Pantelić, a kostimograf Katarina Grčić.
Komad Miloša Nikolića govori o Srbinu, kovaču, koji dolazi u bavarsku kovačnicu, u kojoj je radio dok je bio u logoru za vreme Drugog svetskog rata, da vidi da nije slučajno sin bavarskog kovača možda njegov sin. I tako počinje komedija u kojoj se ispostavlja da je sin Nemca kovača, koji je bio na frontu u Rusiji - Srbin, da je sin Srbina kovača, koji je bio u logoru u Nemačkoj - Rus, a da je sin Rusa kovača, koji je oslobađao selo Srbina kovača - Nemac...
Predstavu je do sada videlo više od 27000 gledalaca u Beogradu i na scenama u Pančevu, Paraćinu, Ivanjici, Požarevcu, Ubu, Gračanici, Hoči, Bijeljini, Vankuveru...
"Kovači" su učestvovali na Međunarodnom pozorišnom festivalu nacionalnih manjina 2004. godine u Temišvaru, potom sledeće godine na Internacionalnom festivalu komedije "Balkan 2000" u albanskom gradu Korča, 2006. na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Kijevu i 2010. na Festivalu „Dani malih stvari“ u Trebinju.
Na festivalu u Korči Milenko Pavlov je osvojio Nagradu za glavnu mušku ulogu.
Komedija „Kovači“ Miloša Nikolića praizvedena je pre 20 godina u Srpskom narodnom pozorištu iz Novog Sada, a bila je ili jeste na repertoaru mnogih pozorišta kod nas i u inostranstvu (Teatar “Joakim Vujić” Kragujevac, Pozorište “Komedija” i “Ex machina”, Atina, Gradsko pozorište Janjina, Pozorište Korint, Gradsko pozoriste Veria, Grčka, Nacionalno pozorište, Nova scena, Nikozija, Kipar, Teatrul “Nottara”, Bukurešt, Teatrul Sfantu Gheorghe, Teatrul Buzau, Nemačko gradsko pozorište (Deutsches Staatstheater) Temišvar, Rumunija, Divadlo Zvolen, Divadlo Commedia Poprad, Slovačka…)
Poslednju premijeru “Kovači” su imali u Srpskom pozorištu u Mađarskoj, u Budimpešti, 21. septembra ove godine, u režiji Lidije Stevanović.
I na kraju, nekoliko kurioziteta vezanih za Nikolićev komad. Premijerom "Kovača" 6. februara 2004. otvorena je Nova scena Nacionalnog pozorišta Kipra u Nikoziji. Potom, predstavom „Kovači“ 29. decembra 2005. otvorena je nova zgrada pozorišta „Teatro Perigialiu“ (Korint). U pozorištu „Andrej Murešanu“ u gradu Sveti Đorđe u Rumuniji, prvi put su scena na rumunskom i scena na mađarskom jeziku igrali jednu zajedničku predstavu - „Kovači“ 2001.
Srpsko pozorište u Temišvaru (Srpski pozorišni studio) otvoreno je s „Kovačima“ 16. 10. 2008. godine.
M.B.