Vesti

JUBILARNO 200. IZVOĐENjE STERIJINOG “KIR JANjE” 3. NOVEMBRA

26 oktobar 2011

Kultna predstava “Kir Janja” Jovana Sterije Popovića, u režiji Egona Savina biće odigrana jubilarni 200 put u četvrtak 3. novembra u 19,30 časova na Velikoj sceni, a ovo izvođenje zabeležiće i kamere Radio televizije Srbije.

Predstava je premijerno izvedena 25. decembra 1992. Već te godine proglašena je za najznačajnije ostvarenje u kulturi. Potom predstava osvaja tri nagrade na Sterijinom pozorju, a Predrag Ejdus dobija i priznanje publike za najbolje glumačko ostvarenje. Po izboru pozorišnih kritičara i beogradskih novinara Kir Janja je proglašena za najbolji komad i u 1993. godini. Na Dan Narodnog pozorišta ova predstava dobija još dve nagrade i i pohvale: Predrag Ejdus i scenograf Geroslav Zarić su laureati Nagrade, a Nada Blam Pohvale Narodnog pozorišta.
Od prvog izvođenja, predstava je izvedena pred više od 70. 000 gledalaca. Gostovala je u Pančevu, Novom Sadu, Vršcu, Lazarevcu, Požarevcu, Boru, Užicu, Prištini, Podgorici, Obrenovcu, Kragujevcu, Negotinu, Šapcu, Ubu, Zaječaru, Boru, Nišu, Beču, Banja Luci, Skoplju, Kumanovu, Čikagu...
U podeli su Predrag Ejdus (Kir Janja), Nada Blam (Juca), Zlatija Ivanović (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima), Boško Puletić (Petar) i Milan Šavija (Pandur).
M.B.