Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ премијерно изведен „Боливуд“, мјузикл по тексту Маје Пелевић на музику Ање Ђорђевић

25 мај 2018

Мјузикл “Боливуд”, по тексту и у режији Маје Пелевић, на музику Ање Ђорђевић, који се на духовит начин бави Србијом данас из перспективе радника у култури, премијерно је изведен 25. маја на Сцени „Раша Плаовић“.

Глумачка екипа, у којој су били Милош Ђорђевић, Јелена Ђокић, Данијела Угреновић, Сузана Лукић, Павле Јеринић и Бојана Ђурашковић, на маестралан начин, уз овације публике, кроз бајковиту утопију о доласку Боливуда у наше крајеве, испричала је причу о свима нама и на шта смо све спремни када нам се нуди боља будућност.

Ово је, иначе, први пут да Народно позориште, у својој 150-годишњој историји, има на репертоару тај сценски жанр.

Радња комада писаног у стиховима почиње у тренутку када у мали град на граници долази боливудски продуцент који жели да у бившој фабрици „Младост”, која је сада позориште, отвори студио и пружи прилику глумцима, а и свим другим људима у том месту да добију улогу у боливудском спектаклу.

Та изненадна вест је узбудила глумце из позоришта који су одлучили да продуценту направе приредбу и тиме повећају шансе за улоге у будућем боливудском спектаклу. Град је опет ујединила заједничка идеја и колективни ентузијазам, али живот ко живот - пун је неочекиваних обрта...

Ауторка у форми бајке прича ову причу, инспирисана ставом филозофа Бориса Будена да смо се нашли у позицији да избришемо своју претходну историју и све што смо у њој научили.

Она се, на луцидан начин, жанровски поиграва са формом бајке, мјузиклом, комунистичком приредбом, у комбинацији са елементима кабареа и неке врсте "монтипајтоновског" хумора.

Ипак, у позадини смеха, духовитих ситуација и комичних обрта, све време се налази извесна сенка егзистенцијалног ужаса који није преплавио само мали град на граници, него цео свет.

“Кроз метафору се бавимо тиме на који начин се врло често сви ми у нашим пословима и животима осећамо као нека врста марионета, које не могу да утичу, нити доприносе промени система и услова у којима живимо. С друге стране, врло је битно да се ми не ограђујемо, не перемо се од одговорности, јер знамо да и ми у томе врло често учествујемо, склони смо компромисима, често смо сами у неку руку криви што то боље сутра не долази. Промена неће доћи сама од себе”, каже Маја Пелевић, која је за представу написала и 12 сонгова у рими.

Ликови у представи су деперсонализовани, немају лична имена, него функције као што су првакиња, млада глумица, директорка позоришта...

У представи учествују и музичари Невена Пенчић, Александар Солунац и Данило Тирнанић.

Кореограф је Игор Коруга, сценограф Игор Васиљев, а костимограф Марина Вукасовић Меденица.
М.Б.