Вести

На Великој сцени одржан Гала концерт Оркестра Народног позоришта у Београду

8 јануар 2022

Гала концерт Оркестра Народног позоришта у Београду, као свечани музички увод у Нову годину, одржан је 8. јануара на Великој сцени, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.

Kонцерт је отворио Хор Опере Народног позоришта божићним тропаром "Рождество твоје Христе Боже наш".

У оквиру брижљиво одабраног програма, у режији Ане Григоровић и сценографији Мираша Вуксановића, Оркестар је извео најпознатије валцере светске музичке баштине.

Kонцерт, за који је владало велико интересовање београдске публике, отворен је увертиром из оперете "Слепи миш" Јохана Штрауса.

Изведене су четири композиције Петра Иљича Чајковског - "Валцер цвећа" из балета "Kрцко Орашчић", "Словенски марш" и валцер и полонеза из опере "Евгеније Оњегин".

Поред ових нумера, изведени су и "Гласови пролећа оп.410" и валцер "На лепом плавом Дунаву" Јохана Штрауса Млађег, "Валцер бр.2" Дмитрија Шостаковича, валцер из опере "Фауст" Шарла Гуноа и свита "Маскарада оп.48а" Арама Хачатуријана.

Пријатељ концерта био је господин Југослав Д. Kарић, са жељом да овај концерт постане традиција нашег театра и да на тај начин Београд потврди своје место на мапи светских музичких метропола.

Приход од продатих карата биће намењен организацији „Сигурна кућа“.

Kонцертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.