Вести

На Великој сцени одржан концерт Балета Kаирске оперe

20 октобар 2019

У част Египта, као почасног госта 64. Београдског сајма књиге, 20. октобра на Великој сцени, одржан је концерт Балета Kаирске оперe.

У оквиру програма, изведени су традиционални плесови Египта, као и балетске сцене из Kорсара, Зорбе, Дон Kихота, Kлеопатре…

Балет Каирске опере основан je 1966. године, као саставни део Балетског института при Академији уметности. Чланове овог ансамбла су својевремено обучавали совјетски стручњаци. Прва продукција Балета била је Бахчисарајска чесма у режији Леонида Лавровског, некадашњег директора театра Бољшој. Након тога, ансамбл Балета је свом репертоару додао још великих класичних балета, као што су: ЖизелаКрцко ОрашчићПакитаЛабудово језеро и Дон Кихот, а затим су уследили модерни балети египатских композитора и кореографа, као што су: Озирис (представља легенду о Озирису и Изиди), Хасан и НаимаЕгипатска ноћ и Нил. Од 1973. године, Балет је имао велики број гостовања у иностранству: Москва, Лењинград, Бугарска, Југославија, Немачка, Француска, Италија, Сједињене Америчке Државе, Тунис, Кореја и Кина.

Балетски ансамбл Каирске опере је постао саставни део Националног културног центра 1991. године. Тадашњи директор центра је био др Абдел Монеим Камел, који је репертоару ансамбла додао своје поставке балета Ромео и ЈулијаЛабудово језероКрцко ОрашчићПепељугаГусарКармина Бурана и Болеро. Уз ове, он је публици представио велики број продукција страних кореографа, као што су: ЛоркианаСан тангоХамлетMalgré тoutЗорбаХиљаду и једна ноћDanses qu'on CroiseОдисејСпартакПосвећење пролећаПинокио и Jeud’ Échecs.

Током 1998. и 1999. године, ансамбл је учествовао у продукцији опере Аида код пирамида, у режији Абдела Монеим Камела, а 2001. године постављена је продукција El Leila El Kebira која је постигла велики успех.

Ерминиа Гамбарели Камел је постављена за директорку Балетског ансамбла Каирске опере 2004. године. Балет Каирске опере редовно гостује у Мексику, Француској, Енглеској, Ирској, Кореји, Аустрији, САД, Кини, Чешкој, Италији, Турској, Либану, Јордану, Канади, Русији и на Маурицијусу.

Галерија