Vesti

Na Velikoj sceni održan koncert Baleta Kairske opere

20 oktobar 2019

U čast Egipta, kao počasnog gosta 64. Beogradskog sajma knjige, 20. oktobra na Velikoj sceni, održan je koncert Baleta Kairske opere.

U okviru programa, izvedeni su tradicionalni plesovi Egipta, kao i baletske scene iz Korsara, Zorbe, Don Kihota, Kleopatre…

Balet Kairske opere osnovan je 1966. godine, kao sastavni deo Baletskog instituta pri Akademiji umetnosti. Članove ovog ansambla su svojevremeno obučavali sovjetski stručnjaci. Prva produkcija Baleta bila je Bahčisarajska česma u režiji Leonida Lavrovskog, nekadašnjeg direktora teatra Boljšoj. Nakon toga, ansambl Baleta je svom repertoaru dodao još velikih klasičnih baleta, kao što su: ŽizelaKrcko OraščićPakitaLabudovo jezero i Don Kihot, a zatim su usledili moderni baleti egipatskih kompozitora i koreografa, kao što su: Oziris (predstavlja legendu o Ozirisu i Izidi), Hasan i NaimaEgipatska noć i Nil. Od 1973. godine, Balet je imao veliki broj gostovanja u inostranstvu: Moskva, Lenjingrad, Bugarska, Jugoslavija, Nemačka, Francuska, Italija, Sjedinjene Američke Države, Tunis, Koreja i Kina.

Baletski ansambl Kairske opere je postao sastavni deo Nacionalnog kulturnog centra 1991. godine. Tadašnji direktor centra je bio dr Abdel Moneim Kamel, koji je repertoaru ansambla dodao svoje postavke baleta Romeo i JulijaLabudovo jezeroKrcko OraščićPepeljugaGusarKarmina Burana i Bolero. Uz ove, on je publici predstavio veliki broj produkcija stranih koreografa, kao što su: LorkianaSan tangoHamletMalgré toutZorbaHiljadu i jedna noćDanses qu'on CroiseOdisejSpartakPosvećenje prolećaPinokio i Jeud’ Échecs.

Tokom 1998. i 1999. godine, ansambl je učestvovao u produkciji opere Aida kod piramida, u režiji Abdela Moneim Kamela, a 2001. godine postavljena je produkcija El Leila El Kebira koja je postigla veliki uspeh.

Erminia Gambareli Kamel je postavljena za direktorku Baletskog ansambla Kairske opere 2004. godine. Balet Kairske opere redovno gostuje u Meksiku, Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Koreji, Austriji, SAD, Kini, Češkoj, Italiji, Turskoj, Libanu, Jordanu, Kanadi, Rusiji i na Mauricijusu.