Vesti

Na Velikoj sceni održan koncert Opere Narodnog pozorišta posvećen Volfgangu Amadeusu Mocartu

7 novembar 2020

Koncert Opere Narodnog pozorišta pod nazivom „Viva Mocart“, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, održan je u subotu 7. novembra na Velikoj sceni.

U okviru programa, koji je otvoren popularnom serenadom „Mala noćna muzika“, izvedene su i horske kompozicije, kao i arije iz opera „Don Đovani“, „Figarova ženidba“ i „Čarobna frula“.

Uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića, učestvovali su prvaci Opere Dragoljub Bajić, Dejan Maksimović i Nenad Jakovljević, polaznici Operskog studija „Borislav Popović“ (Isidora Stevanović, Katarina Radovanović, Martina Koljenšić, Marija Jelić), članovi Hora pod upravom Đorđa Stankovića i članovi Gudačkog kvarteta Orkestra Opere  (koncert majstor Edit Makedonska - violina I, Snežana Dragićević, violina II, Mirko Crnojević, viola i Siniša Jovanović, violončelo).

Na taj način, Opera je nastavila seriju tematskih koncerata u novembru koji je ovoga puta bio posvećen Volfgangu Amadeusu Mocartu (1756-1791), slavnom austrijskom kompozitoru i pijanisti, jednom od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih kompozitora klasične muzike.

Njegova muzička zaostavština na svim područjima muzičkog stvaranja je veoma bogata i sadržajna.

Mocart je komponovao klavirske sonate, četvororučne kompozicije, fantazije, sonatine, 43 violinske sonate, kvartete, klavirske trije, jedan kvintet za klarinet i gudačke instrumente, devet gudačkih kvarteta, pet gudačkih kvinteta, po jednu misu i rekvijem, 49 simfonija, osam violinskih i 25 klavirskih koncerata, četiri koncerta za flautu, po jedan za klarinet i fagot, četiri za rog i jedan dvostruki koncert za flautu i harfu, oko 30 serenada, brojne divertimenate...

Napisao je 19 opera od kojih su se posebno izdvojile – „Don Đovani“, „Figarova ženidba“, „Otmica iz saraja“ i „Čarobna frula“, koju je završio tri meseca pred smrt.

Svoje poslednje delo „Rekvijem“, koje je komponovao po porudžbini za nepoznatog čoveka, nije uspeo da završi, ali je to uradio njegov učenik Franc Zismajer. 

Prvi tematski koncert u ovom mesecu, pod nazivom „Viva Pučini, održan je 4. novembra, a slede „Viva Verdi i Verdijeve heroine“ (12.11.) i „Najlepši ljubavni dueti i arije iz operskog repertoara Narodnog pozorišta“ (21.11.).

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.