Вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПУЧИНИЈЕВА КОМИЧНА ОПЕРА У ЈЕДНОМ ЧИНУ „ЂАНИ СКИКИ”

22 новембар 2016

Пучинијева комична опера „Ђани Скики”, под диригентском управом госта из Италије Ђузепа Аквавиве, у режији Ане Григоровић, премијерно је изведена на Великој сцени 22. новембра, на Дан Народног позоришта.
Насловну улогу у тој једночинки из 1918. године, која је уз „Сестру Анђелику” и „Плашт” део чувеног „Триптиха”, певао је баритон Вук Зекић.
Улоге су остварили и Софија Пижурица (Лаурета, кћи Ђанија Скикија), Ненад Чича (Ринучо), Дубравка Филиповић (Зита, Ринучова тетка), Слободан Живковић (Герардо), Невена Матић (Нела, Герардова жена), Стеван Каранац (Герардино, њихов син), Никола Микић (Бето), Михаило Шљивић (Симоне), Павле Жарков (Марко, Симонов син), Љубица Вранеш (Ђиеска, његова жена), Гаврило Рабреновић (Магистар Спинелоћо), Свето Кастратовић (Амантио ди Николао, нотар), Страхиња Ђокић (Пинелино, обућар) и Предраг Глигорић (Гучо, фарбар).
Оперу “Ђани Скики”, праизведену у Њујорку, 14. децембра 1918. године, либретиста Ђовакино Форцано створио је инспирисан Дантеовом “Божанственом комедијом”.
Дантеови стихови, а и опера, третирају стварне догађаје и историјске личности из XIII века. Ђани Скики је један од њих. Њега Данте смешта у осми круг пакла, у јаругу у коју су смештени кривотворци…
За разлику од претходне продукције, премијерно изведене у Народном позоришту 21. јануара 2006. године, у којој се све дешавало у време писања либрета - костими су били из 1917-1918, у овој верзији све се и даље догађа у Фиренци, али са асоцијацијом на данашњи Београд, на старе Београђане и нове који долазе.
На крају представе, публика је комплетну ауторску екипу наградила вишеминутним бурним аплаузом и овацијама.
Едит Македонска је концертмајстор, за кореографију је био задужен Дејан Коларов, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, док је сценографију, према идеји Ане Григоровић, креирао Мираш Вуксановић.
У сарадничкој екипи су Јасна Сарамандић (асистент сценографа), Маша Милановић Минић, Сњежана Вујасиновић Ђорђевић и Немања Станојевић (организатори), Ана Милићевић (инспицијент) и Кристина Јоцић (суфлер).
Прва реприза биће одржана 26. новембра, уз „Кавалерију рустикану“.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ