Vesti

NA VELIKOJ SCENI PREMIJERNO IZVEDENA PUČINIJEVA KOMIČNA OPERA U JEDNOM ČINU „ĐANI SKIKI”

22 novembar 2016

Pučinijeva komična opera „Đani Skiki”, pod dirigentskom upravom gosta iz Italije Đuzepa Akvavive, u režiji Ane Grigorović, premijerno je izvedena na Velikoj sceni 22. novembra, na Dan Narodnog pozorišta.
Naslovnu ulogu u toj jednočinki iz 1918. godine, koja je uz „Sestru Anđeliku” i „Plašt” deo čuvenog „Triptiha”, pevao je bariton Vuk Zekić.
Uloge su ostvarili i Sofija Pižurica (Laureta, kći Đanija Skikija), Nenad Čiča (Rinučo), Dubravka Filipović (Zita, Rinučova tetka), Slobodan Živković (Gerardo), Nevena Matić (Nela, Gerardova žena), Stevan Karanac (Gerardino, njihov sin), Nikola Mikić (Beto), Mihailo Šljivić (Simone), Pavle Žarkov (Marko, Simonov sin), Ljubica Vraneš (Đieska, njegova žena), Gavrilo Rabrenović (Magistar Spineloćo), Sveto Kastratović (Amantio di Nikolao, notar), Strahinja Đokić (Pinelino, obućar) i Predrag Gligorić (Gučo, farbar).
Operu “Đani Skiki”, praizvedenu u Njujorku, 14. decembra 1918. godine, libretista Đovakino Forcano stvorio je inspirisan Danteovom “Božanstvenom komedijom”.
Danteovi stihovi, a i opera, tretiraju stvarne događaje i istorijske ličnosti iz XIII veka. Đani Skiki je jedan od njih. Njega Dante smešta u osmi krug pakla, u jarugu u koju su smešteni krivotvorci…
Za razliku od prethodne produkcije, premijerno izvedene u Narodnom pozorištu 21. januara 2006. godine, u kojoj se sve dešavalo u vreme pisanja libreta - kostimi su bili iz 1917-1918, u ovoj verziji sve se i dalje događa u Firenci, ali sa asocijacijom na današnji Beograd, na stare Beograđane i nove koji dolaze.
Na kraju predstave, publika je kompletnu autorsku ekipu nagradila višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama.
Edit Makedonska je koncertmajstor, za koreografiju je bio zadužen Dejan Kolarov, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, dok je scenografiju, prema ideji Ane Grigorović, kreirao Miraš Vuksanović.
U saradničkoj ekipi su Jasna Saramandić (asistent scenografa), Maša Milanović Minić, Snježana Vujasinović Đorđević i Nemanja Stanojević (organizatori), Ana Milićević (inspicijent) i Kristina Jocić (sufler).
Prva repriza biće održana 26. novembra, uz „Kavaleriju rustikanu“.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE