Вести

Награде са Позоришног фестивала „Буцини дани“ уручене Саши Торлаковићу, Вањи Ејдус и представи „Ожалошћена породица“

10 март 2019

Награде са петог Позоришног фестивала „Буцини дани“ (одржаног летос у Александровцу), које су припале глумцима Саши Торлаковићу и Вањи Ејдус, као и представи „Ожалошћена породица“, додељене су 11. марта, уочи почетка извођења поменуте црнохуморне Нушићеве гротеске у режији Јагоша Марковића. 

На пригодној свечаности, одржаној на Великој сцени, Саши Торлаковићу је уручена Награда за најбоље глумачко остварење - Гран при „Милосав Буца Мирковић“ (за улогу Агатона), а Вањи Ејдус Награда за глумачку бравуру (за улогу Гине).

У образложењу жирија, којим је председавала драмска уметница Мира Бањац, а чланови су били њене колеге Љиљана Стјепановић и Горан Султановић, оцењено је да је Торлаковић „на један потпуно нов начин прочитао своју улогу невероватним талентом и остварио изванредну креацију потпуно заслуживши награду која носи име Милосава Буце Мирковића“, док је Вања Ејдус „доминирала изванредним креирањем карактерног лика који је чак поред своје физичке девијације био јасан, али и луцидан и шармантан“. 

Од укупно шест награда, три су припале Народном позоришту у Београду, а међу њима је и Награда „Милан Миња Обрадовић“ за најбољу продукцију позоришне представе која је додељена „Ожалошћеној породици“. Признање је, у име ансамбла, примила в.д. директорке Драме Тања Шљивар. 

Све одлуке стручног жирија овог фестивала, одржаног од 12. до 17. јуна прошле године, донете су једногласно.

Међу лауреатима су и Бранислав Лечић (Златно зрно за најбољу мушку улогу - Симеон Његован Лупус у представи „Kорешподенција” Звездара театра), Гордана Ђурђевић Димић (Златно зрно за најбољу женску улогу у представи „На дрини ћуприја” Српског народног позоришта и Вајолет Вестон у драми “Август у округу Осејџ” Народног позоришта из Суботице) и Јоаким Тасић (Златно зрно за најбољег младог глумца - Симеон Његован у „Kорешподенцији“).
М.Б. 

Галерија