Vesti

Nagrade sa Pozorišnog festivala „Bucini dani“ uručene Saši Torlakoviću, Vanji Ejdus i predstavi „Ožalošćena porodica“

10 mart 2019

Nagrade sa petog Pozorišnog festivala „Bucini dani“ (održanog letos u Aleksandrovcu), koje su pripale glumcima Saši Torlakoviću i Vanji Ejdus, kao i predstavi „Ožalošćena porodica“, dodeljene su 11. marta, uoči početka izvođenja pomenute crnohumorne Nušićeve groteske u režiji Jagoša Markovića. 

Na prigodnoj svečanosti, održanoj na Velikoj sceni, Saši Torlakoviću je uručena Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje - Gran pri „Milosav Buca Mirković“ (za ulogu Agatona), a Vanji Ejdus Nagrada za glumačku bravuru (za ulogu Gine).

U obrazloženju žirija, kojim je predsedavala dramska umetnica Mira Banjac, a članovi su bili njene kolege Ljiljana Stjepanović i Goran Sultanović, ocenjeno je da je Torlaković „na jedan potpuno nov način pročitao svoju ulogu neverovatnim talentom i ostvario izvanrednu kreaciju potpuno zasluživši nagradu koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića“, dok je Vanja Ejdus „dominirala izvanrednim kreiranjem karakternog lika koji je čak pored svoje fizičke devijacije bio jasan, ali i lucidan i šarmantan“. 

Od ukupno šest nagrada, tri su pripale Narodnom pozorištu u Beogradu, a među njima je i Nagrada „Milan Minja Obradović“ za najbolju produkciju pozorišne predstave koja je dodeljena „Ožalošćenoj porodici“. Priznanje je, u ime ansambla, primila v.d. direktorke Drame Tanja Šljivar. 

Sve odluke stručnog žirija ovog festivala, održanog od 12. do 17. juna prošle godine, donete su jednoglasno.

Među laureatima su i Branislav Lečić (Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu - Simeon Njegovan Lupus u predstavi „Korešpodencija” Zvezdara teatra), Gordana Đurđević Dimić (Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu u predstavi „Na drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta i Vajolet Veston u drami “Avgust u okrugu Osejdž” Narodnog pozorišta iz Subotice) i Joakim Tasić (Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca - Simeon Njegovan u „Korešpodenciji“).
M.B.