Вести

Награде за ,,Магбета” и Јована Јовановића на Фестивалу ,,Театар на раскршћу“ у Нишу

12 септембар 2023

На четвртом Позоришном фестивалу балканског културног простора ,,Театар на раскршћу“ у Нишу, комад Народног позоришта у Београду ,Магбет” освојио је Награду новинарског жирија за најбољу представу, док је Јовану Јовановићу, за улогу Магдафа у тој чувеној Шекспировој трагедији, у режији Јагоша Марковића, припала Награда стручног жирија на најбољег младог глумца. 
 
,Маестралном глумачком игром ансамбла предвођеног Небојшом Дугалићем, убедљивом и снажном редитељском поставком представа отварајући сву потентност слојева чувеног комада, инспиративно и позоришно пунокрвно фокусира отелотворење вивисекције механизама који (и) данашњег човека одводе с оне стране и морала и људскости, и чине да приклањајући се најлошијем делу себе постану злочинци, и дословно и метафорично, и према другима и према себи, и као појединци и као друштво”, навео је новинарски жири који је одлуку донео једногласно.

У кратком образложењу стручног жирија, оцењено је да је Јован Јовановић ,харизматично и доминантно донео лик Магдафа”.

На Фестивалу ,,Театар на раскршћу“, одржаном од 4. до 10. септембра, у оквиру такмичарског дела програма изведене су и представе „Шкртац“ (Сатиричко казалиште Kеремпух, Загреб), „Ноћна фрајла“ (Народно позориште Ниш), „Госпођица“ (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука), „Покојник“ (копродукција Црногорског народног позоришта Подгорица и Центра за културу Тиват) и „Лепа Вида“ (копродукција Гледалишче Kопер – Театро Kаподистрија, Словенија и Словенско стално гледалишче Трст).

Галерија