Vesti

Nagrade za ,,Magbeta” i Jovana Jovanovića na Festivalu ,,Teatar na raskršću“ u Nišu

12 septembar 2023

Na četvrtom Pozorišnom festivalu balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“ u Nišu, komad Narodnog pozorišta u Beogradu ,Magbet” osvojio je Nagradu novinarskog žirija za najbolju predstavu, dok je Jovanu Jovanoviću, za ulogu Magdafa u toj čuvenoj Šekspirovoj tragediji, u režiji Jagoša Markovića, pripala Nagrada stručnog žirija na najboljeg mladog glumca. 
 
,Maestralnom glumačkom igrom ansambla predvođenog Nebojšom Dugalićem, ubedljivom i snažnom rediteljskom postavkom predstava otvarajući svu potentnost slojeva čuvenog komada, inspirativno i pozorišno punokrvno fokusira otelotvorenje vivisekcije mehanizama koji (i) današnjeg čoveka odvode s one strane i morala i ljudskosti, i čine da priklanjajući se najlošijem delu sebe postanu zločinci, i doslovno i metaforično, i prema drugima i prema sebi, i kao pojedinci i kao društvo”, naveo je novinarski žiri koji je odluku doneo jednoglasno.

U kratkom obrazloženju stručnog žirija, ocenjeno je da je Jovan Jovanović ,harizmatično i dominantno doneo lik Magdafa”.

Na Festivalu ,,Teatar na raskršću“, održanom od 4. do 10. septembra, u okviru takmičarskog dela programa izvedene su i predstave „Škrtac“ (Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb), „Noćna frajla“ (Narodno pozorište Niš), „Gospođica“ (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), „Pokojnik“ (koprodukcija Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat) i „Lepa Vida“ (koprodukcija Gledališče Koper – Teatro Kapodistrija, Slovenija i Slovensko stalno gledališče Trst).

Galerija