Vesti

Nagrade za Nelu Mihailović i Mladena Andrejevića na Festivalu „Novi Tvrđava teatar“

7 septembar 2022

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nela Mihailović osvojila je Nagradu za najbolju glumicu na IX Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi Tvrđava Teatar, dok je Mladenu Andrejeviću pripala Nagrada za glumu „Milan Gutović”. 

Nela Mihailović dobila je priznanje za ulogu Rosane u predstavi „Sitnice koje život znače” Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova, a Andrejević za lik Čezarea u istom naslovu koje je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Beo-Artom i Centrom za kulturu Tivat.

Komad je premijerno izveden 12. avgusta ove godine na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu.

U podeli su i Vanja Ejdus (Katerina), Dušan Matejić (Dante), Nina Nešković (Ema) i Rade Ćosić (Leo).

Scenograf je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku je komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković bila zadužena za scenski pokret.

Beogradska premijera predstave „Sitnice koje život znače” planirana je u oktobru na Sceni „Raša Plaović”. 

Festival „Novi Tvrđava Teatar” održan je od 1. do 7. septembra u „Vili Stanković" u Čortanovcima i Novosadskom pozorištu - Űjvideki Szinhåz pod sloganom „Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati” uz učešće pozorišta iz Srbije i regiona.

O nagradama je odlučivao žiri koji je radio u sastavu: književnik Laslo Blašković (predsednik), glumica Jovana Balašević i književna prevoditeljka Ivana Đurić Paunović.