Народно позориште сарађује са младим писцима и редитељима: Премијерно јавно читање драме HYPE, Ивона Ригер/Немања Новковић, 3. марта (19,00) на Сцени „Раша Плаовић"

1 март 2021

Премијерно јавно читање драме „HYPE", у коауторству Ивоне Ригер и Немање Новковића, биће одржано 3. марта (19,00) на Сцени „Раша Плаовић".

У подели су Слободан Бештић (Отац), Данијела Угреновић (Мајка), Хаџи Ненад Маричић (Алфа), Вања Ејдус (Сара), Бојан Кривокапић (Никон а.к.а. Ниткофф), Бојана Ђурашковић (Стела а.к.а. Сенка 1) и Зорана Бећић (Луна а.к.а. Сенка 2).

Комад „HYPE" обрађује свет дигиталне и артифицијелне будућности, одржаван и контролисан од стране елитистичких породица скривених дубоко у утроби земље. Осуђени на заједнички живот, они перпетуирају културу насиља која меље све цивилизацијске тековине, и рециклира их у нову стварност умрежену кроз свеприсутно око камере.

Сукоб генерација у коме страда женска другост, манифестује се као експлозија различитих језичких регистара, који од поетског, преко академског, колоквијалног, пропагандног, па све до корпорацијског и језика информационих технологија, зидају кулисе породичне бруталности.

Ивона Ригер, дипломирала је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду а магистрирала Performing arts у Хамбургу. Поље њене праксе, осим позоришта и радија, обухватају савремени плес и перформанс.

Немања Новковић, магистрирао је Немачки језик и књижевност на Freie Universität у Берлину. Пише поезију, прозу, позоришне комаде и колумниста је за неколико швајцарских часописа. Драма HYPE је други текст на коме Ригер и Новковић сарађују као коаутори и који истовремено пишу на оба језика, немачком и српском.