Вести

Народно позориште у 2020. години

29 децембар 2020

Народно позориште у складу са могућностима, поштујући све прописане мере Владе Републике Србије и Кризног штаба, успело је да у овој години,  упркос свим потешкоћама, оствари велике резултате.

У 2020. години урађено је седам премијера, а ради се на још две  које су у припреми.

Драма је остварила четири премијере:  „Калигула“ Албера Камија, у режији Снежане Тришић, „Ноћни писац“ ауторски пројекат Јана Фабра, „Васа Железнова“ Максима Горког, у режији Златка Свибена,  „Орландо“ Вирџиније Вулф, у режији Бојана Ђорђева, а у припреми су „Позоришне илузије“ Пјера Корнеја, у режији Николе Завишића.

Опера је имала премијеру опере „Манон Леско“Ђакома Пучинија, у режији Пјера Франческа Маестринија.

Балет је извео премијере балета “Мамац“ на музику Маје Ћурчић и Марка Ђукића, у кореографији Сање Нинковић. 

Балет „Седам смртних грахова“ на музику Мирослава Бакоа, у кореографији Игора Пастора је завршен, а у припреми је балетска представа „Микеланђело“ у кореографији Мариjа Радачовског.

Отварање 142 сезоне 31. августа 2020. године остаће запамћено по пројекту „Поглед проматрача мења све“ у коме су са балкона Народног позоришта наступили уметници сва три ансамбла Драме, Опере и Балета.

Током ванредног стања стримингом је на Јутјуб каналу емитовано 114 предства које је пратило преко 300.000 гледалаца.

Уметници Народног позоришта су учествовали у пројекту Министарства просвете „Иде час“ у коме су за ђаке читали лектиру.

Отворена је амбијентална сцена „Двориште“ на којој је изведено више програма Драме и Опере, као и сценска читања драмских текстова.

Опера је организовала велики број амбијенталних концерата „Опера у вашем крају“, обилазећи различите делове Београда.

Одржано је 16 гостовања у земљи и иностранству.

Музеј Народног позоришта поставио је три изложбе, „Звонимир Крнетић – незаборавни тенор“, „Јединствени сјај балетске звезде – Јованка Бјегојевић“ и „Радмила Смиљанић – све било је музика“.

У оквиру програма Платформа који се бави младима, одржано је више радионица са иностраним предавачима. 

Другу годину за редом пројекат „Млади позоришни експерти“  окупља 45 младих који учествују у раду Народног позоришта, а у време пандемије је одржаван онлајн.

Од ове године Народно позориште је постало пуноправни члан Међународне позоришне конвенције у оквиру које је одржано неколико онлајн позоришних сесија посвећених позоришту и уметности у време Корона вируса а учествовали су представници европских позоришта, чланови ове мреже.

За Дан Народног позоришта припремљен је онлајн приказ „Народно позориште гала“ који је видео велики прој гледалаца, у коме је представљен преглед рада током протекле године.

Народно позориште је наставило да одржава репертоар сваког месеца са сва три ансамбла, у складу са мерама које је прописала Влада Републике Србије и Кризни штаб. Публика се понашала поштујући све епидемиолошке мере.

Народно позориште за Нову годину поклања својој верној публици три представе које ће бити емитоване стримингом на Јутјуб каналу Народног позоришта.

3. 01. 2021. / 12 час. КРЦКО ОРАШЧИЋ балет П.И. Чајковског, у кореографији Константина Костјукова        
4. 01. 2021. / 12 час. ПЕПЕЉУГА опера Ђ. Росинија, у режији Јагоша Марковића.                
5. 01. 2021. / 12 час ГОСПОЂА МИНИСТАРКА комедија Б. Нушића у режији Јагоша Марковића

Линк за гледање биће постављен на сајту, Фејсбуку и Инстаграму Народног позоришта у Београду. 

Желимо Вам срећну Нову годину и Божићне празнике!