ИГОР ЂОРЂЕВИЋ НАЈБОЉИ ГЛУМАЦ НА “ДАНИМА ЗОРАНА РАДМИЛОВИЋА”, ДРАМИ “БИЗАРНО” НАГРАДА ЗА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ

3 новембар 2014

Награда "Зоран Радмиловић", за најбољег глумца Фестивала "Дани Зорана Радмиловића“ у Зајечару, припала је прваку Народног позоришта у Београду Игору Ђорђевићу, док је представа “Бизарно” освојила Награду “Крстомир Миловановић”, за визуелни идентит.
Ђорђевић је престижно признање, једногласном одлуком жирија, у којем су били глумица Ана Софреновић, редитељ Мирослав Бенка и театролог Зоран Ђерић, добио за тумачење улога Мартина, Ричија и Дејана у представи "Бизарно", по тексту Жељка Хубача и у режији Снежане Тришић.
- Након свих одгледаних представа у званичној конкуренцији, жири је једногласно донео одлуку да Награду "Зоран Радмиловић" за најбољег глумца фестивала додели глумцу Игору Ђорђевићу, који је бравурозно остварио, најразличитијим глумачким средствима, дијаметрално различите ликове Мартина/Ричија/Дејана у представи "Бизарно" – наведено је, између осталог, у образложењу.
Иначе, Ђорђевић је друге фестивалске вечери, после извођења представе, такође једногласном одлуком жирија, добио и Награду "Зоранов брк" за најбољу глумачку бравуру.
Стручни жири, у којем су били дизајнер Драган Илић, кореограф народних играда Љубомир Брандушановић и дизајнер – професор ликовне културе Радмило Николић, одлучио је да Награда “Крстомир Миловановић”, за визуелни идентитy припадне представи “Бизарно”.
- Упечатљива једноставност сцене Дарка Недељковића је у доброј спрези са оштрим контрастом ликова у свим целинама представе и аспектима продукције која је поткрепљена, пре свега, одличном глумом. Три на изглед одвојене, али и преклапајуће приче са истом минималистичком сценом глумци својом вансеријском изведбом смештају у контекст првог, другог, а па затим и трећег амбијента. Сведено и чисто светло које прати сценске покрете и сценски говор осмишљен од стране Тамаре Антонијевић и Диане Маројевић Диклић, повећава динамику и драматичност добре приче…
Оно што је у самом старту представе било импресивно је то да је после пар минута могао да се стекне утисак да су ликови део сивила београдских „блокова“, и то много пре него што је самом причом то и потврђено…
Костими Марине Меденице реални и потпуно у синтези са ликовима који их изводе, повећавају упечатљивост и жалосно комичну реалност представе (у савременом прљавобело-сиво-црном, али и тако нашем амбијенту који покрепљује сву фрустрацију ликова). Све у свему, „Бизарно“ својом снагом и оштрином визуелног идентитета заслужује награду „Крстомир Миловановић“ за ликовност на овогодишњим „Зорановим данима“ – пише у образложењу жирија.
У овом црнохуморниом комаду о трауматизованом друштву и појединцима који се лече кроз агресију, деструкцију и самодеструкцију, осим Ђорђевића, играју и Никола Вујовић (Ђиђа, Саша, Гага), Милош Ђорђевић (Воја, Милан, Бикса), Соња Милојевић (Катарина, Мајда, Светлана) и Сузана Лукић (Мина, Ксенија, Ива).
Представа, коју је Народно позориште у Београду урадило у копродукцији са Шабачким позориштем, премијерно је изведена 1. октобра 2013. године у Шапцу и 12. октобра на Сцени "Раша Плаовић".
На Фестивалу, од 26. октобра до 2. новембра, у оквиру такмичарске конкуренције, изведено је седам представа.
Поред Народног позоришта у Београду, на овој традиционалној манифестацији која је ове године одржана по 23. пут, учествовали су и Позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ Зајечар, "Атеље 212" Београд, Српско народно позориште Нови Сад, Народно позориште Сомбор, Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин и Крушевачко позориште.
М.Б.