Вести

Народно позориште у Београду расписало јавни позив за доделу Награде „Петар Банићевић“

22 март 2024

У складу са Правилником о признањима уметницима млађе генерације за остварења на сценама Народног позоришта у Београду и са Правилником о изменама и допунама наведеног Правилника, Народно позориште у Београду расписује јавни позив за доделу награде „Петар Банићевић“.

Ово признање се додељује младом глумцу или глумици до 35 године живота,  који се уметнички истакао у периоду од 1. новембра 2022. до 31. децембра 2023. године, али и исказао висок професионализам у послу и односу према Народном позоришту у Београду. 

Право кандидовања потенцијалних добитника имају сва правна лица и појединци, позоришта, уметничка удружења, универзитети, факултети и организације, а образложени предлози, у писаној форми, достављају се Дирекцији Драме. 

Пријављивање кандидата отворено је до 8. априла 2024. године.

Награда „Петар Банићевић" установљена је Одлуком Управног одбора Народног позоришта у Београду 2010 године, а досадашњи лауреати су: Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Сена Ђоровић, Павле Јеринић, Бојан Кривокапић, Сузана Лукић, Јована Стојиљковић и Нина Нешковић.