Вести

Народно позориште у Приштини, поводом 70 година од оснивања, доделило Повељу Народном позоришту у Београду

29 октобар 2018

Народно позориште у Приштини, са привременим седиштем у Грачаници, поводом 70 година од оснивања доделило је Повељу Народном позоришту у Београду за значајан и дугогодишњи допринос раду и афирмацији тог косовско-метохијског театра.

У име Куће, директор Предраг Радоњић уручио је Повељу 29. октобра управнику Народног позоришта у Београду Дејану Савићу.

Радоњић је оценио да је Народно позориште у Београду њихов „стратешки партнер, узор и ослонац који нам обезбеђује просторе за припремање дела представа, када за то постоји потреба, као и простор где одржавамо београдске премијере“.

Он је истакао да им та подршка веома много значи с обзиром на то да је тај театар, како је нагласио, практично кућа без своје матичне сцене и зграде.

„Иако се она води да је у Грачаници, ми смо, заправо, из нашег матичног града, са наше матичне сцене и зграде у Приштини, протерани“, подсетио је Радоњић.

Додао је да позориште на чијем је челу гостује у свим местима на Косову и Метохији, али и у другим деловима Србије и указао да је, ипак, свима њима највеће задовољство и част када своје представе играју у Народном позоришту у Београду.

Захваливши се на признању, Савић је рекао да је ова зграда увек била и дом наших драгих колега и пријатеља из Народног позоришта у Приштини.

„Кад год им је то потребно и кад год се укаже прилика, они су овде добродошли, као код куће, а ми ћемо им увек пружити сву могућу техничку, логистичку и уметничку помоћ која им је потребна“, рекао је Савић и најавио да ће Народно позориште у Београду, током наредне године, у оквиру јубиларне сезоне, гостовати на Косову и Метохији са неком од представа са актуелног репертоара.
М.Б.