Вести

Народном позоришту у Београду уручен Сретењски орден првог степена

14 фебруар 2018

Поводом Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић уручио је 14. фебруара одликовања заслужним појединцима и институцијама, међу којима је и Народно позориште у Београду.

На свечаности одржаној у згради Генералног секретаријата председника Републике, престижно признање примио је управник Народног позоришта Дејан Савић.

У образложењу је наведено да се орден „једној од најрепрезентативнијих и најзначајнијих културних институција Србије, као и српског народа у целини, додељује за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе, посебно позоришне уметности, а поводом 150 година рада“.

Сретењски орден је одликовање Републике Србије установљено 26. октобра 2009. године „Законом о одликовањима Републике Србије“.

Додељује се указом Председника Републике Србије, за Нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у областима јавних, привредних, културних, просветних, спортских и хуманитарних делатности.

Аутор идејног решења Сретењског ордена, који има три степена, је академски вајар Никола Вукосављевић, редовни професор академије ликованих уметности у Београду на предмету вајање.

Одликовања су добили и Универзитет у Београду (Орден Карађорђеве звезде првог степена), Ансамбл народних игара и песама Србије "Коло" (Орден Карађорђеве звезде другог степена), Музеј Војводине у Новом Саду (Сретењски орден другог степена), др Милан Стевовић (Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена), академик Светомир Арсић Басара (Златна медаља за заслуге)…
М.Б.