Vesti

Narodnom pozorištu u Beogradu uručen Sretenjski orden prvog stepena

14 februar 2018

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić uručio je 14. februara odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, među kojima je i Narodno pozorište u Beogradu.

Na svečanosti održanoj u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, prestižno priznanje primio je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić.

U obrazloženju je navedeno da se orden „jednoj od najreprezentativnijih i najznačajnijih kulturnih institucija Srbije, kao i srpskog naroda u celini, dodeljuje za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, posebno pozorišne umetnosti, a povodom 150 godina rada“.

Sretenjski orden je odlikovanje Republike Srbije ustanovljeno 26. oktobra 2009. godine „Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije“.

Dodeljuje se ukazom Predsednika Republike Srbije, za Naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Autor idejnog rešenja Sretenjskog ordena, koji ima tri stepena, je akademski vajar Nikola Vukosavljević, redovni profesor akademije likovanih umetnosti u Beogradu na predmetu vajanje.

Odlikovanja su dobili i Univerzitet u Beogradu (Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena), Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" (Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena), Muzej Vojvodine u Novom Sadu (Sretenjski orden drugog stepena), dr Milan Stevović (Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena), akademik Svetomir Arsić Basara (Zlatna medalja za zasluge)…
M.B.