Vesti

SERU DEREKU DžEJKOBIJU URUČEN PEČAT NARODNOG POZORIŠTA

13 septembar 2011

Upravnik Nacionalnog teatra u Beogradu Božidar Đurović uručio je u utorak 13. septembra Pečat Narodnog pozorišta poznatom engleskom glumcu, seru Dereku Džejkobiju.

Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, uoči otvaranja izložbe slika "Pozorišne iluzije“ Predraga Đakovića, Đurović je podsetio da je Džejkobi, jedan od najvećih pozorišnih glumaca današnjice, 1974. godine gostovao u Nacionalnom teatru na Velikoj sceni u Šekspirovoj „Bogojavljenskoj noći“.
- Tom prilikom je dobio jednu lepu medalju koju čuva do današnjeg dana. Večeras, u znak zahvalnosti što je sa nama, dobija Pečat Narodnog pozorišta. Ovde piše: „Ovo pozorište je vaš dom“. Ser, dobro došli u vašu kuću – poručio je upravnik Narodnog pozorišta.
Gospodin Džejkobi je rekao da je veoma uzbuđen i naglasio da ovo priznanje predstavlja za njega „veliko iznenađenje“.
- Velika je čast kada vam daju priznanje u vlastitoj zemlji, a još veća kada ga dobijete van nje, posebno u zemlji kakva je Srbija – kazao je on, a nakon toga je izustio i na srpskom: „Mnogo hvala“ što su prisutni pozdravili srdačnim aplauzom.
Džejkobi je rođen 1938. godine u Londonu, kao jedino dete u radničkoj porodici. Kada je  napunio 18 godina, dobio je stipendiju za školovanje na Cambridgeu, gde se bavio istorijom. Paralelno, bavio se i glumom. Igrao je u mnogim predstavama, uključujući i „Hamleta“. Zbog odličnog izvođenja „Edwarda II“ pozvan je da se priključi pozorištu Birmingham Repertory Theatre odmah po diplomiranju.
Džejkobi je brzo privukao pažnju i Laurence Olivier ga je pozvao u London, gde je bio jedan od osam osnivača Royal National Theatre-a. Glumio je Laerta u “Hamletu”, prvoj predstavi novog pozorišta, zajedno sa Peterom O'Toolom, 1963. godine, a Olivier mu je dao ulogu Cassija u njegovom „Othellu“ (1965) i Andreja u „Three Sisters“ (1970).
Posle osam godina provedenih u Nacionalnom teatru, Džejkobi odlazi 1971. i počinje da glumi u drugačijim ulogama i medijima. Godine 1972. glumi u „BBC“ seriji „Man of Straw“, u režiji Herberta Wisea.
Iako je bio poznat pozorišnoj publici, pravu popularnost stiče tek 1976. godine ulogom cara Klaudija u BBC seriji "I, Cloudius". Zahvaljujući svojoj međunarodnoj popularnosti, Džejkobi je 1977. godine napravio turneju sa predstavom „Hamlet“ po Engleskoj, Egiptu, Australiji, Japanu i Kini. Bio je pozvan da nastupa i u zamaku Kronborg, poznatijem pod imenom Elsonor, u kome se odigrava radnja Hamleta. Godine 1978. snimio je u „BBC“ produkciji Šekspirovog „Richarda II“ sa Sir Johnom Gielgudom i Dame Wendy Hiller.
Godine 1980. snimio je „Hamleta“ u „BBC“ produkciji, pojavio se po prvi put na Broadwayu u predstavi „The Suicide“, a od 1982. do 1985. pridružio se grupi Royal Shakespeare Company gde je istovremeno igrao Benedika u „Much Ado about Nothing“, Peospera u „The Tempest“ i naslovne uloge u predstavama „Peer Gynt“ i „Cyrano de Bergerac“. Godine 1986. po prvi put se pojavljuje u West Endu u kome igra Alan Turinga u „Breaking the Code“. U West Endu je tokom 1988. glumio naslovne uloge u predstavama „Richard II“ i „Richard III“.
Godine 2001. osvojio je nagradu „Emmy“ ispevajući svoj „bekgraund“ kao šekspirijanskog glumca u sitkomu „Frasier“, epizoda „The Show Must Go Off“, u kojoj glumi najgoreg šekspirijanskog glumca na svetu.
Džejkobi je nastavio da igra u Šekspirovim dramama, kao što je film Kennetha Branaghe "Henry V", kao i u "Hamletu" u produkciji Renaissance Theatre Company. Glumio je u "Macbethu" u Londonu i u Stratfordu.
Godine 1996. glumio je još jednom u "Hamletu" u režiji Branaghe. Glumio je u filmu "Love is the Devil" Johna Mayburyja u kome igra slikara Francis Bacona...
Za doprinos dramskoj umetnosti, Džejkobi je dobio čak dve viteške titule: englesku i dansku.
Ser Džejkobi trenutno boravi u Srbiji gde snima britansko – italijansku televizijsku seriju „Titanik, krv i čelik“.  
M.B.