Vesti

Dirigentkinji Zorici Mitev Vojnović uručen Srebrnjak Narodnog pozorišta

20 novembar 2019

Srebrnjak za doprinos i razvoj operske umetnosti u radu Narodnog pozorišta uručen je 20. novembra dirigentkinji Zorici Mitev Vojnović, uoči Bizeove opere „Karmen“, čijim izvođenjem je dirigovala. .

Na kratkoj prigodnoj svečanosti, održanoj na Velikoj sceni, priznanje je primila iz ruku direktorke i prvakinje Opere, soprana Jasmine Trumbetaš Petrović.

Uručujući Srebrnjak, ukazala je da on zasluženo pripada Zorici Mitev Vojnović za njen dugogodišnji, predan i požrtvovan rad u Narodnom pozorištu, koji traje više od tri i po decenije.

Zahvalivši se na nagradi, gospođa Mitev Vojnović je rekla da ona predstavlja priznanje za njen višedecenijski rad u nacionalnom teatru.

„U ovaj Srebrnjak, utkan je ne samo moj rad, nego i rad svih mojih kolega, u Orkestru, Horu, svih solista, stručnih saradnika, Tehnike... i ovom prilikom se svima i zahvaljujem. Hvala i vama draga publiko i dragi prijatelji koji ste večeras ovde sa nama. Ovaj Srebrnjak, za mene, nije od srebra, nego je, zapravo, od čistog zlata“, kazala je Zorica Mitev Vojnović koju su prisutni pozdravili dugim i snažnim aplauzom.

U operi „Karmen“, naslovnu junakinju, opersku „femme fatale“, kojoj je najveća svetinja sloboda, a tek onda ljubav, dočarala je mecosopran Dragana del Monako, ulogu Mikaele, devojke sa sela pevala je sopran Aleksandra Stamenković, vojnik Don Hoze bio je tenor Janko Sinadinović, a toreador Eksamiljo bariton Miodrag D. Jovanović.

U tom operskom remek-delu, u čijem središtu je priča o fatalnoj Cigančici Karmen, simbolu senzualne, strastvene, nezavisne žene čija ljubav prema slobodi opstaje i pred licem smrti, a koje je nastalo po noveli Prospera Merimea, uloge su ostvarili i Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Ivana Živadinović (Mercedes), Miroslav Markovski (Morales), Darko Đorđević (Remandado), Mihailo Šljivić (Zuniga), Pavle Žarkov (Dankairo), Isidora Prosen (Cigančica), Mirela Čubra (Manuelita), Dejan Vasiljević (Lilas Pastja) i Nataša Radovanović (Prodavačica cveća)

Kao baletski solisti nastupili su Olga Olćan i Miloš Marijan. 

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Operski studio „Borislav Popović“, kao i Dečiji hor "Horislavci".

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Opera u četiri čina "Karmen", u režiji Nebojše Bradića, imala je tri ravnopravne premijere - 24. i 25. marta i 7. aprila 2012. godine.

Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Emilija Jovanović.
M.B. 

Biografiju Zorice Mitev Vojnović možete pogledati OVDE

 
 

Galerija