Вести

НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ УРУЧЕНА „ЗЛАТНА ПЛАКЕТА“ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ КЛУБОВА У БЕЧУ

8 децембар 2010

Председник Заједнице српских клубова у Бечу Борисав Капетановић уручио је у среду 8. децембра управнику Народног позоришта у Београду Божидару Ђуровићу „Златну плакету“ тог удружења.

- Ово је за нас веома драго и значајно признање. Наша кућа, са Заједницом српских клубова у Бечу, има дугогодишњу веома успешну сарадњу. Осам представа Народног позоришта гостовало је на сцени „Акцент театра“ од 2000. године и свака од њих, имала је одличан пријем код публике – казао је управник Националног театра.
Признање је додељено поводом 40. година постојања заједнице, а уручено је са малим закашњем, с обзиром да Ђуровић због обавеза у Народном позоришту, није могао да присуствује свечаној академији која је недавно одржана у Бечу.
Заједница српских клубова у Бечу, која је регистрована и ради према аустријским законима, је носилац културних активности међу Србима који живе и раде у тој држави. Значајна пажња се поклања сарадњи са матичном земљом, тако да су у последњих неколико година, захваљујући доброј сарадњи са Министарством културе и Министарством за дијаспору Србије, организована бројна гостовања позоришта из више градова Србије у Бечу, пре свега из Београда, али и из Новог Сада, Кикинде, Крушевца, Ниша... Неке представе су, када је то финансијски и технички било могуће, имале превод на немачки језик, тако да је на њиховим извођењима била присутна и аустријска публика чиме је дат допринос афирмацији наше културе у овој средини. Заједница је члан Савеза Срба у Аустрији, кровне организације која окупља српске клубове из свих аустријских покрајина. У Бечу живи око 135.000 грађана српске националности.
М.Б.
На слици: Борислав Капетановић