Vesti

NARODNOM POZORIŠTU URUČENA „ZLATNA PLAKETA“ ZAJEDNICE SRPSKIH KLUBOVA U BEČU

8 decembar 2010

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borisav Kapetanović uručio je u sredu 8. decembra upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Božidaru Đuroviću „Zlatnu plaketu“ tog udruženja.

- Ovo je za nas veoma drago i značajno priznanje. Naša kuća, sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, ima dugogodišnju veoma uspešnu saradnju. Osam predstava Narodnog pozorišta gostovalo je na sceni „Akcent teatra“ od 2000. godine i svaka od njih, imala je odličan prijem kod publike – kazao je upravnik Nacionalnog teatra.
Priznanje je dodeljeno povodom 40. godina postojanja zajednice, a uručeno je sa malim zakašnjem, s obzirom da Đurović zbog obaveza u Narodnom pozorištu, nije mogao da prisustvuje svečanoj akademiji koja je nedavno održana u Beču.
Zajednica srpskih klubova u Beču, koja je registrovana i radi prema austrijskim zakonima, je nosilac kulturnih aktivnosti među Srbima koji žive i rade u toj državi. Značajna pažnja se poklanja saradnji sa matičnom zemljom, tako da su u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom za dijasporu Srbije, organizovana brojna gostovanja pozorišta iz više gradova Srbije u Beču, pre svega iz Beograda, ali i iz Novog Sada, Kikinde, Kruševca, Niša... Neke predstave su, kada je to finansijski i tehnički bilo moguće, imale prevod na nemački jezik, tako da je na njihovim izvođenjima bila prisutna i austrijska publika čime je dat doprinos afirmaciji naše kulture u ovoj sredini. Zajednica je član Saveza Srba u Austriji, krovne organizacije koja okuplja srpske klubove iz svih austrijskih pokrajina. U Beču živi oko 135.000 građana srpske nacionalnosti.
M.B.
Na slici: Borislav Kapetanović